Актуално

Почетоха 600-те хиляди загинали във Втората световна война казахстанци с изложба

Изложбата е свързана с Денят на победата над фашизма през Втората световна война и разказва историите на казахстанските участници в нея

Екатерина Стоянова

600-те хиляди казахстанци, дали живота си във Втората световна война, бяха почетени днес в Пловдив с изложба по повод 9 май. Днес е празник. Едни честват Деня на Европа, други Деня на победата във Великата отечествена война. Посолството на Казахстан го отбеляза по интересен начин, с връщане към историята чрез снимки в Дом на културата „Борис Христов”.

Управляващият посолството  на Република Казахстан, Темиртай Избастин, изрази благодарност за възможността да проведе това мероприятие в Пловдив. Той заяви, че в битката са се борили не само казахстанци, затова победата над фашизма е на всички. Избастин сподели, че между Казахстан и България има силна приятелска връзка и двете държави поддържат много добри отношения.

Изложбата представя снимки и писмени сведения за войници, воювали на фронтовете на Великата отечествена война. От Казахстан са участвали над 1 200 000, 582 от които са отличени със званието „Герой на Съветския съюз”. 110 хиляди са наградени с „Ордена на Славата“, от тях повече от 100 души са удостоени с всички степени на „Ордена на Славата“. Във войната са загинали или безследно изчезнали повече от 600 хиляди казахстанци. 

На този ден си спомняме за всички велики хора, участвали във войната. Велики са, защото е огромен подвиг да заплатиш свободата на няколко народа със собствената си кръв. Това е славен жест на храброст и родолюбие, който заслужава да бъде помнен и отбелязван. Днешният ден е далеч от фашистките концлагери и диктатура, хората се разхождат свободно и това се дължи на всички онези, дали живота си за безценната свобода.  Надяваме се да не се зададе нова световна война, а ако се случи – да се намерят доблестни личности, които да удържат фронта, коментираха гости на събитието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина