Актуално

Пловдивски проект създаде документална поредица за цар Симеон Велики

Нова документална поредица се създаде за живота на цар Симеон Велики, а първият епизод вече може да бъде гледан в YouTube.

Всичко започва през 2013 г., когато се навършваха 1100 години от знаменития поход на цар Симеон до Цариград. Идеята е на Кирил Ненов, доктор по история, – сценарист и режисьор на филма „Симеон – великият между царете“. Асистент в секция „Средновековна история“ към Института за исторически изследвания – БАН и председател на Фондация „Българско историческо наследство“, под чието име са издадени 30 тома изследвания по средновековна история. Член на редколегията на списанието „Bulgaria Mediaevalis“, който заедно с акад. Васил Гюзелев и проф. Илия Г. Илиев съставят сборника „Българският Златен век“ в чест на българския владетел, който обаче беше публикуван с известно закъснение – през 2015 г.

Поради редица обстоятелства реализацията на филма също се забавя, но това се отразява положително върху развитието на проекта.

11-те епизода ще се появят в навечерието на друга бляскава юбилейна дата от царуването на Симеон, а именно – 1100-годишнината от битката при Ахелой. Във филма участват едни от най-известните български историци и филолози, които представят различни гледни точки върху събитията и явленията от тази епоха.

Страница на филма във facebook: https://www.facebook.com/symeonmovie/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. „Поради редица обстоятелства реализацията..“ ДВЕ РЕДИЦИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, а най-вече че ингилизаторите от Sofia Design Week преструващи се на „Пловдив За Едно“ НЕ СНАСЯТ. Сборникът закъснява, филмовата поредица се бави = пловдивската ОБЩЕСТВЕНОСТ ИЗНЕМОГВА … Даже билдинг за „опера“

  2. Газираният „патриотизАм“ на цялата таА далавера (на гол корем…) мяза на вдъхновен от оня созополски фалшификатор (още ли цица заплата ДИРЕКТОРСКА от НИМ???). Ша му светят ли очилата на Симеон Първи? ЮТюб = голЕм продуцент, кис-кис, СамИздат

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина