Актуално

Пловдив търси КОЙ е Роджър Балън

Градът осъмна с множество черно-бели фотографии, които крещят от стени, стълбове, подлези, тунели… На тях има гротескни портрети и надпис „кой е Роджър Балън?“ По любопитните отиват и отблизо изследват фотосите, тогава се натъкват на линк към Инстаграм, но освен снимки на още снимки някъде из Пловдив и още повече погъделичкано любопитство въпросът остава.

Всъщност Роджър Балън е американски фотограф, който живее и твори в Южна Африка и целта му е да провокира обществото по щекотливи теми, които охотно се заобикалят. Темите на снимките са бедните хора в страната, много от които с физически недъзи или умствени проблеми, а резултатите са удивителни. В много от кадрите се откриват повтарящи се символи и примитивни рисунки.

„Хората често ме сравняват с Даян Арбъс, но аз мисля, че Самюъл Бекет има ключово влияние върху работата ми. Фотографиите ми предизвикват абсурдността на човешкото състояние, но те са също записи на личното психологическо пътуване. За мен фотографията е начин да се погледнеш в огледалото,“ разказва Роджър пред в. Гардиън за творчеството си. „Опитвам се да премахна всичко чуждо, така че всеки елемент да допринася към цялостта – обяснява фотографът. – Снимките ми имат присъствие. Те са склонни да останат с вас дълго, след като сте ги видели.“

Ако още не сте разбрали кой е Роджър Балън разходете се днес из Пловдив и се оглеждайте за провокациите му – снимки с истинска мощ, които искат да слязат от стената.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина