Подтепето

култура

11 Май, 2018

Пловдив се преклони под дъжда на Светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО)

Шествието мина през наводнения подлез и ремонтиращите се улици (ГАЛЕРИЯ)

Двама министри на културата уважиха празника на Хуманитарната гимназия

Пловдив – градът, който пръв положи традицията за честването на тази дата като ден за почит към делото на Светите братя Кирил и Методий – и днес отбеляза празника с традиционно шествие. Дъждът не уплаши нито организаторите от  СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, нито техните гости.

Празникът започна в едноименния пловдивския храм „Св. св. Кирил и Методий“, където митрополит Николай възглави архиерейска света литургия с участието на студенти от духовната академия „Св. св. Кирил и Методий“.

Ученици от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ поведоха шествието от площада пред историческото училище през наводнения подлез на Малката главна, ремонтиращата се улица „Отец Паисий“ до барелефа на славянските първоучители в Стария град. Втори лъч се присъедини към тях от площад „Централен“. Начело на шествието вървяха двама ученици с икона на Солунските братя, следвани от знаменосци и мажоретния състав на гимназията.  

Туристите снимаха с любопитство случващото се.

През цялото време докато течеше програмата пред Хуманитарната гимназия водещите и участниците в нея издържаха до край под дъжда. Без чадър стоя и кметът на града Иван Тотев, а над главата на македонския министър на културата Роберт Алагьозовски човек от протокола държа чадър. Шефката на инспектората по образованието Иванка Киркова приюти под своя зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Младият заместник – председател на Общинския съвет Евелин Парасков също остана под капките.   

Няма направени коментари
Още от рубриката "култура"

Подобни новини

23 Май, 2018

Ето как Пловдив ще отбележи 24 май

Програма на честването на Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 24 май 2018, тържествата в Пловдив по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 9.00 ч. до  9.45 ч. ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.

От 9.00 ч. до  9.55 ч. е Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.  

В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица, гости и свещениците. Точно в ...

» повече
12 Май, 2018

Кой е Роберт с растата, който се поклони пред Солунските братя в Пловдив

Как македонският министър на културата отговаря на въпроса чии са Кирил и Методий

До кмета на града Иван Тотев в шествието за празника на Свети свети Кирил и Методий днес крачи едър мъж в официален костюм и меко казано несъвместима прическа. На гърба му подскачат расти, които на дължина подминават доста под кръста. Хората наоколо се питат кой е той и след като получават отговора започват да гледат с още по голямо любопитство.

Той е министър на културата на Република Македония и заема този пост от близо година. В Пловдив е от два дни и е впечатлен от красотата и историята на града. Докато върви с шествие разказва на кмета Тотев, че отдавна не чете вестници и не гледа телевизия ...

» повече