Актуално

Пловдив се нарежда сред танцовите столици в Европа

Носители на големите световни награди за танц ще провокират публиката в Европейската столица на културата 2019

Пловдив ще стане домакин на осмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK от 17 октомври до 1 ноември. Тазгодишната селекция ще представи общо 9 спектакъла, дело на световноизвестни артисти, които чертаят посоките в света на съвременния танц и пърформанс. Програма включва едни от най-интересните танцови компании и хореографи, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в момента. Сред тях са компания DANIEL ABREU от Испания, чешкото театрално студио FARM IN THE CAVE, хореографът, изпълнител, писател, теоретик и драматург в театъра на легендарната Пина Бауш РАЙМУНД ХОГ, провокативният и ексцентричен нюйоркчанин ТРАЖАЛ ХАРЕЛ, Филип Сер и неговата компания от Швейцария, френската компания MPTA, известна със специфичната си естетиката, смесваща театрални, танцови и циркови техники, и младите звезди на Корея – КИЛ СЕО-ЯНГ и КИМ ДЖАЕСЕУНГ. Билетите за всички спектакли са вече в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim на цена от 10 лв.

И тази година ONE DANCE WEEK ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки. Основната линия, която тазгодишната селекция следва, е нетърпимостта на съвременния танц към „нормалността“ и всички установени норми и модели на живеене, мислене, поведение и възприемане. Представленията, макар и дело на артисти от три различни континента, ще „играят“ с понятията ни за „нормално“, като ни провокират да излезем от сферата си на комфорт и да погледнем с различен критически подход към света. 

Програмата, както винаги, е структурирана в няколко модули, които обхващат различните аспекти на правенето и възприемането на съвременните изпълнителски изкуства. Тази година съпътстващата програма включва танцови уъркшопи за професионалисти и студенти, професионални уъркшопи за сценичен светлинен дизайн, танцови ателиета за деца от различни възрасти, селекция от филми за танц, които ще ни потопят в гения на световноизвестни артисти и шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра, и серия от срещи и разговори на живо с артистите от международната програма на ONE DANCE WEEK 2015. Всички събития от съпътстващата програма на фестивала са с вход свободен.  

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 | Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация „Америка за България”.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Национален институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Институт Сервантес София, Посолство на Кралство Испания в България, Посолство на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешки Център, Министерство на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.

ONE DANCE WEEK е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).

ONE DANCE WEEK започва съществуването си през 2008 г. като първоначално се случва в София под наименованието Sofia Dance Week. Следвайки генералните политики за децентрализация на културния живот, екипът на форума предприема смелата и вдъхновяваща стъпка встрани от центъра, за да подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019, вече станала факт. След седем успешни издания фестивалът съумява да създаде своя публика и да се превърне в марка за сигурно артистично качество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина