Актуално

„Пловдив 2019“ с участие на Виенския панаир на книгата

Фондация „Пловдив 2019“,  в партньорство с Централната Библиотека на Виена,  участва във Виенския панаир на книгата 2017. Това е най-големият литературен форум в Австрия и настоящото му издание ще е пряко свързано с „Дунавската стратегия“. Събитието се базира на сътрудничество между градовете в региона на река Дунав, със специален фокус върху бъдещите Европейски столици на културата  – Пловдив 2019 от България, Риека 2020 от Хърватия, Нови Сад 2021 от Сърбия и Тимишоара 2021 от Румъния. Програмата включва  4 литературни събития в Централната Библиотека с избрани автори от четирите града.

На 30 ноември (четвъртък) ще се проведе специалното литературно четене от популярния писател Димитър Динев, роден в Пловдив . По покана на фондация „Пловдив 2019“ той ще представи авторски произведения и текстове, ще говори за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и как родния му град намира място в творчеството му. Модератор на срещата ще бъде Норбърт Майер от австрийския вестник Die Presse.

Дните на Европейските столици на културата се осъществяват в контекста на Дунавската стратегия, която има за цел не само да обединява усилията на страните от региона, но и да представя интересите на съвременните културни и творчески проекти и да създава платформа за комуникация и сътрудничество за тях.

Димитър Динев, роден в Пловдив, България, завършва гимназия "Бертолт Брехт". Първите му творби са публикувани на български, руски и немски език. През 1990 година Динев заминава за Австрия, където учи философия и руска филология. Неговият литературен пробив идва през 2003 г. с романа Engelszungen („Ангелски езици“), който се приема с голям интерес в цяла Европа. Произведенията му вече са преведени на петнадесет езика. Живее като писател на свободна практика във Виена, пише сценарии, кратки разкази, пиеси и есета на немски език.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина