Актуално

„Пловдив 2019“ с изложба за Капана в Париж

Изложба под мотото „Влез в Капана“ (ENTRAPPÉ/E) от вчера е част от 16-то издание на Седмицата на чуждестранните култури в Париж. В рамките на един месец изложбата организирана от фондация „Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Париж представя проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“ с общо 20 пана на български, френски и английски език. Историята на занаятчийския квартал, неговите кризисни моменти в миналото, развитието му в контекста на инициативата Европейска столица на културата, мечтите и спомените на настоящите му обитатели са част от темите, развити в изложбата. Превръщането на интригуващата улична плетеница в първия артистичен квартал в България започва още по време на кандидатстването на Пловдив за престижната европейска титла, за да се превърне впоследствие в една от най-силно притегателните точки в града. В експозицията е представена и новата визуална идентичност на квартала, която кани посетителя да преживее мястото и да стане част от неговото развитие. Включени са още аудио инсталацията „Шумът на Пловдив – Капана“ на Лина Кривошиева и видео компилацията “Live в Капана“ от творческия екип People of Plovdiv, посветени на пластовете на времето, цветовете и звуците на улиците в артистичния квартал.

Седмицата на чуждестранните култури тази година е на тема „Улицата“. Събитието се организира ежегодно от чуждестранни културни институти във френската столица, заедно с кметската администрация на Париж и Министерство на културата на Франция. По покана на Българския културен институт в Париж Фондация „Пловдив 2019“ интерпретира темата за улицата с един от ключовите проекти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата от платформата Трансформиране.

Официалното откриване от д-р Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондация “Пловдив 2019“ се състоя в галерията на Българския културен институт в Париж в присъствието на официални лица от България и Франция. Експозицията ще продължи до 10 октомври, а след представянето в Париж тя ще гостува в културни институти и посолства и в други градове в Европа.

Повече за изложбата може да намерите: https://www.facebook.com/events/479649545735731

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина