Пловдив 2019 представя първа резидентна програма за артисти

Култура

Първа резидентна програма за артисти представя "Пловдив 2019". Кандидатите могат да подават заявления до края на януари 2018 година. Целта е до края на годината да се съберат 15 конкретни проектни идеи, които да бъдат подкрепени финансово и да бъдат реализирани през 2019 година.

Фокусът на резидентната програма, наречена ADATA AiR е връзката между природа и култура – взаимодействието на града с реката, с тепетата, с остров Адата, парковете и др. природни зони в Пловдив, както и многопластовостта в историята на Пловдив – връзките на различните архитектурни стилове от Античността до наши дни.

До края на януари ще се събират кандидатури за първа сесия. Артистите ще могат да останат от 2 седмици до два месеца, а периодът за кандидатствалите в първата сесия е от 15 март до 15 юли по тяхно желание. Артистите ще получат жилищно пространство, като ще бъдат настанени в самостоятелни стаи в споделено жилище, студио, в което денонощно ще могат да работят, заедно с поне още 2-ма резиденти, пространство за публични събития и споделяне на работата им, неограничен достъп до интернет, материали за работа и помощ при работата и проучванията. "Пловдив 2019" поема и транспорта до Пловдив и обратно, както и дневни – 560 лв за 2 седмици на човек. Всички останали разходи са за сметка на резидентите. Участниците могат да са от широк кръг творчески дейности – визуални изкуства, дигитални медии, архитектура, скулптура, музика, филм и много други. След престоя си резидентите следва да представят напълно разработена концепция за един или повече творчески проекта, планирани с цел реализиране и представене в рамките на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Кандидати могат да бъдат всички артисти, без значение от кариерното им развитие. От фондацията съобщават, че за предпочитане са артисти, базирани в Европа, като български граждани или работещи в България също могат да участват.

Повече информация може да се намери на страницата на отворената покана тук http://plovdiv2019.eu/bg/opencall/213-adata-air

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.