Актуално

„Пловдив 2019“ и Дядо Николай с общ проект

Митрополията ще участва в Европейска столица на културата

Заявката дойде лично от Владиката

Това ще бъде един проект за популяризиране на кирилицата, това загатна кметът на Община Пловдив Иван Тотев след аудиенцията си в Митрополията на връх 24 май.

Срещата между Дядо Николай, градоначалника Тотев, в качеството му на председател на Управителния съвет на „Пловдив 2019“ и Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондацията, продължи близо час, видя репортер на Под тепето.

„Обсъдихме възможностите за ясно предстаявне на това, което ни прави уникални пред Европа, а именно – православието и кирилицата. Това са две от нещата, за които можем да кажем, че са в уникално съчетание в Пловдив. И в навечерието на 24 май още повече се гордеем с това,“ коментира кметът на излизане от визитата.

По думите му, до 2019-а година град Пловдив ще реализира съвместни дейности и проекти с Пловдивската епархия, които ще бъдат насочени към теми, свързани с православието и със Светите братя Кирил и Методий.

Потвърди се, че заявката за включване в ЕСК е дошла лично от владиката. Припомняме, че с писмо отпреди седмица Николай Пловдивски е инициатор на срещата, а не представители на "Пловдив 2019". В писмото си митрополита казва, че знае за усилията на екипа и приветства девиза "Заедно". "Прочее този девиз означава да бъдат ангажирани всички," изтъква владиката. 

Часове преди срещата, в словото си за 24 май, дядо Николай даде поредна заявка за това с думите: Свети Кирил и Методий са преди всичко духовници, български учители и просветители. Нека помним , че българското училище е рожба на българската църква.“

Нашият коментар

Екипът ни не оспорва историческите истини за писмеността и културата на българския народ, нито за тяхното съхранение през вековете.

Обаче има и други съвременни исторически факти, които показват, че днешният духовен глава на епархията не милее особеноза опазването на културно-исторически ценности.

Пловдивската общественост не може да преглътне загубата на ценните стенописи във вековния храм в сърцето на града и замяната им с тапети от винил.

Нито съвременният исторически факт, че десетки църкви по малките населени места в епархията падат, защото има специален подпис, който би им разрешил да участват с проекти за финансиране по европейски програми за ремонт и реставрация. А духовниците им не просят парафа, защото има и устна забрана за подобни кандидатствания. От друга страна пари за реставрацията им от БПЦ няма.

Тук е моментът да напомним отново на Негово Високопреосвещенство, че има голяма вероятност в културния фестивал да участват съвременни артисти, които няма да му се харесат. Например, кирилицата вече се изобразява от десетки художници предизвикателно. Това тук е буквата „У“ от изложбата „От А до Я“ с плакати посветени на 24 май.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина