Актуално

Остават три дни до старта на „Дни на музиката в Балабановата къща”

Едно от най-елитните музикални събития в България – Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, удостоен за втори път със сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, част от Културния календар на Община Пловдив, година след година гради образа на града под тепетата като законодател на музикални събития от най-висока класа. И деветото издание на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” стартира триумфално.

Знаменитият Сергей Накаряков, наричан „Паганини на тромпета”, чийто индивидуален стил далеч надхвърля границите на изумителната виртуозност, ще солира на сцената на ГДК „Борис Христов” на 17 май заедно с ненадминатия владетел на алпийския рог Аркадий Шилклопер – двама, чествани в цял свят музиканти, намерили достоен партньор в лицето на блестящия Камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Гастролът на Ансамбъл WIEN с марката на Виенска филхармония на 24 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща е едно от знаковите събития в музикалния живот на България през 2018 г. То ще  срещне публиката с прочутия струнен квартет на Виенска филхармония, чиято първа цигулка и концермайстор на легендарния оркестър е българката Албена Данаилова. Ансамбъл WIEN, избрал контрабаса вместо традиционното виолончело, изнася програми в цял свят с произведения от времето на бащите на валса – Ланер и Щраус, но и съвсем нова музика, писана специално за четиримата майстори. Сред останалите знаменателни концерти от програмата на пролетните „Дни на музиката в Балабановата къща” ярко се открояват:

Великолепната Красимира Стоянова, една от големите оперни Диви на съвремието, чийто ангелски глас звучи на всички най-престижни световни подиуми, за втора поредна година представя избрани от нея млади оперни певци в МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” /20 май, 18.30 ч – Балабанова къща/ сопраното Гергана Дудина и тенора Ангел Антонов, с престижното участие на пианистката Вяра Шуперлиева, преподавател в Университета „Моцартеум” – Залцбург.

Големият детски концерт, сбъднал една от прекрасните идеи на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” – да представя на една сцена талантливите млади музиканти на България заедно с прочути изпълнители, за шести пореден път /3 юни, 19 ч./ ще привлече любознателната общественост към откритата сцена на Римския стадион. Винаги изненадващ и оригинален, този обичан и очакван с нетърпение концерт от програмата на фестивала тази година е под надслов „Учебникът по музика оживява” със специалното участие на популярната група „Мери бойс бенд”, чиито авторски песни присъстват в учебниците по музика за средните училища.

Наред с „Мери бойс бенд”, на подиума ще мерят сили елитните състави на НУМТИ „Добрин Петков”Оркестър, Хорът и Ансамбъл тромпети, с ръководители доц. д-р Пламен Първанов, Николета Енева и Пенчо Пенчев, както и малките певци от хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева.

Клавирните виртуози Аглика Генова – Любен Димитров / 4 юни, 19 ч. ГДК „Борис Христов”/ стъпват на сцената на „Дни на музиката в Балабановата къща” след един шеметен връх в кариерата си – удостояването на дуото с наградата  „ECHO KlASSIK 2017” – аналог на филмовия „Оскар” в класическата музика.

Тримата именити камерни музиканти: Диляна Момчилова – виолончелист с активна международна кариера в Европа и зад Океана, Жени Захариева – неуморен пътешественик по световните сцени, уважаван педагог и общественик, Павел Златаров – солист, диригент и концертмайстор на Софийска филхармония, всеки със своя респектиращ опит и международно признание, се събират на родна земя, за да изпълнят една музика, близка и на тримата – Бокерини, Брамс, Шостакович /7 юни, 18.30 ч., Балабанова къща/.

„Душата ми харесва песента ти” е мотото към концерта /21 юни, 18. 30 ч., Малката Раннохристиянска базилика/ на оригиналния състав класни музиканти: Шири Хершковиц /сопран – Израел/, Томина Първанова /арфа – САЩ/, Мила Павлова /флейта/ и Атанас Кръстев /виолончело/, чието изискано изкуство ще въдвори истински духовен празник в предназначената за специални събития сцена на уникалния архитектурен музей.

Традиционните МУЗИКАРТИСИМО МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ тази пролет осигуряват на младите участници уникалната възможност да осъществят професионален контакт с едни от светилата в световното музикално изкуство: Изпълнителят на алпийски рог, валдхорна и флюгелхорн Аркадий Шилклопер (Германия, Русия) и Клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров. В рамките на пролетното издание на фестивала на 21 май в Балабановата къща ще се открие изложба с живописни творби на пловдивския художник Румен Манолов. МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”  е част от Календара на културните събития  на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата и други.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Очевидно е колко си светнат на тема култура, музика, концерти, елитно изкуство и т.н. Даже нямаш идея къде на какви столове сяда публиката.
    За разбирачи като теб удобството е на дивана пред телевизора.

  2. Щом БАЛАБАНА с тенекиените сгъваеми столове, без никаква АКУСТИКА и удобства се издокара да бъде „Едно от най-елитните музикални събития в България – Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” === правим си ясни изводи докъде ПРАВИЛНО ПОТЪВА КОРАБЪТ на БГстанската музикална култура (че даже и „академия АМТИИ“ измъти Пловдив, Консерваторията ряпа да кльопа, безработници дипломирВаме множества!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина