Актуално

Оскарови претенденти от целия свят на София филм фест в Пловдив

Куп наградени и номинирани за наградите на американската филмова академия „Оскар” филми пристигат за 13-ото издание на София филм фест в Пловдив. В рамките на събитието ще можем да видим „Невидима нишка” – един от филмите с най-много номинации за статуетки, както и 3 от претендентите за чуждестранен филм. Това са „Нелюбов” от Русия на любимия на българската публика режисьор Андрей Звягинцев, „За тялото и душата” от Унгария и „Квадратът”, който е предложението от Швеция. Билетите за фестивала са в продажба от днес.

Един от филмите, получили най-много номинации за „Оскар” – „Невидима нишка” влиза в програмата на София филм фест в Пловдив. Той спечели престижната награда на Академията за „Най-добри костюми”. Филмът получи номинации в още 5 категории, сред които и за най-добър филм. Режисьорът Пол Томас Андресън разказва историята на шивач в следвоенен Лондон през 50-те години на миналия век, който живее спокоен живот, обличайки всички филмови звезди, бохеми, богаташи и кралски особи. Спокойствието му обаче се преобръща, когато среща младата и своенравна Алма, в която се влюбва. Актьорът Даниел Дейл-Луис получи престижните награди „Златен глобус” и БАФТА за 2018 година за ролята си в „Невидима нишка”, а филмът обра и редица други награди за костюми и музика.

Най-новата творба на знаменития руски режисьор Андрей Звягинцев „Нелюбов” намери място сред петте номинации за чуждоезичен „Оскар” тази година и е един от филмите, които ще зарадват пловдивската публика. Запомненият с „Левиатан” режисьор разказва историята на Женя и Борис, които се развеждат, опитвайки се да не навредят на своя 12-годишен син, който обаче в един момент избягва от тях. Филмът получава специалната награда на журито в Кан през 2017 година.

 

Шведско-немската продукция, стигнала до номинация за чуждоезичен „Оскар” „Квадратът” разказва за уважавания куратор в музей за съвременно изкуство Кристиан. Режисьорът Рубен Йостлунд поставя персонажа си – един добър човек и отговорен баща, винаги подкрепящ позитивните каузи, в редица тежки ситуации, след като телефонът му е откраднат. Филмът получава и наградата „Златна палма” в Кан през миналата година.
 
„За тялото и душата” е красива любовна история, която се случва в кланица в Будапеща. Разказът се фокусира върху двама души, които отначало самостоятелно, а след това и заедно откриват света на емоциите и физическото желание. Историята е разказана нежно от Илдико Енеди, но не ѝ липсва и доза хумор. Освен номинация за „Оскар”, филмът получава „Златна мечка” в Берлин през 2017 година.

Билети за 13-ото издание на София филм фест в Пловдив са в продажба от днес, 9 март. Те могат да се закупят от касата на LUCKY Дом на киното, която работи всеки делничен ден след 16 часа и в почивните дни – след 10:00. Цената на билетите е 7 лв, а за пенсионери, студенти и ученици – 6 лв. При закупуване на комплект билети за 5 прожекции, цената е 30 лв. Билети могат да се резервират и купуват и онлайн на сайта boxoffice.bg. Фестивалът започва на 15 март с българският 8’19’’ по разкази на Георги Господинов и ще продължи до 25 март.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина