Актуално

Операта става модерна, излиза на улицата

Край на бутафорните стари декори. Ще правим само качествени неща, заяви новият директор на института Нина Найденова

Диригентът Диан Чобанов се завръща в родния си град, артистичната дейност ще движи Лучано ди Мартино


Нина Найденова официално е новият директор на пловдивската опера
Започна новото летоброене за Държавна опера- Пловдив. Новият директор на културния институт Нина Найденова излиза със супер амбициозна програма за развитието му. Целта- пловдивското оперно-филхармонично дружество да стане супер модерна откъм управление и творчески дейности структура. Нов имидж, високо ниво. Такива са приоритетите на новото управление.

Найденова води в Пловдив двама диригенти. Диан Чобанов се връща в родния си град с куп проекти на лист и в главата си, а Лучано ди Мартино ще е човекът, който с палка и опит ще движи артистичната дейност. Двамата имат и много сложен проблем за решаване- помиряването на двата големи колектива в института- опера и филхармония. Това ще стане с разработване на различни музикални платформи. Всички емоции вече са излети. Разделението трябва да приключи, категорична е Найденова. Позиция Главен диригент вече няма да има. Бившият такъв Алексей Измирлиев вече е получил предизвестие за прекратяване на трудовите взаимоотношения. Но не и творческите, уточни Найденова.

В новата управленска структура ще има съвет за стратегическо развитие на операта, в който ще влизат много известни имена, които ще разработват проекти за дълъг период от време. Кои са въпросните хора, ще разберем в друг етап. Сезонът до края му ще бъде разделен на три- оперен, филхармоничен и Античен. Голямата идея е институтът на излезе на улицата, да запълни различни сценични и градски пространства и да привлича публиката не само в Дома на културата.

Честно казано репертоарът в операта в момента не е никак задоволителен. Вече няма да има бутафорни стари декори, които се ползват от десетки години. Не можем повече да рискуваме с публиката. Няма да правим никакви компромиси в нейно име, подчертава новият директор. Тя не крие, че идва да управлява в криза, в каквато без съмнение се намира институтът. Трябва да върнем трупата в Европа, да привлечем много нови и млади хора за нашето изкуство. С тази цел идвам с четири приоритетни програми с амбиции за национално значение. Те включват много събития и премиери с иновативен подход, ще видите авторски почерк върху традициите, ще ни видите на улицата, ще ни видите сред младата публика, разкри Найденова. Един от основните акценти ще падне върху стрийт операта. Ще дадем ясен знак, че нашето изкуство не е в минало време и не е с музеен отенък, допълва новият шеф на операта. Предвидени са много фестивали, работа с млади таланти и майсторски класове, интернет активности, тематични музикални форуми и прочие и прочие.

ВИЗИТКА


Доц. д-р Нина Найденова е оперен режисьор от 20 години. Печели конкурса безапелационно в конкуренцията на 8 души със завършената си концепнция и амбициозна стратегия. Найденова е работила в Щатите, цяла Европа. Има специализация в Ла Скала, солидна биография в сферата на културния мениджмънт. Знае три езика- италиански, руски и английски.


Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина