Актуално

One dance week обхваща проблематични теми от социалното ежедневие

От днес започва предварителната програма на фестивала с филма „Г-н Гага”

Паулина Гегова

Танцът е средство за себепоказване. Той е първоначален, често първосигнален способ за отражение на човешкия характер и средата, която ни заобикаля. Понякога танцът говори повече от думите, а изразните му средства са интерконтинентални. Танцът е език, който не признава говорни бариери и руши стените на разделението. А от всички стилове и форми на танца, съвременния танц е този, който най-дръзко си позволява не само да зашеметява, а и да втълпява мисли и емоции.

Ако има платформа на българската сцена, която предлага подобна алтернативна метаморфоза на движенията, то това е One dance week. Фестивал, който не само краси погледа, но и задълбочава ума. Кара го да функционира на бързи обороти без изобщо да се усеща. Защото нещата, които най-много влияят, често са на пръв поглед незабележими. Въпреки това те наслагват размисли в душата, които могат да се появят в най-неочаквания момент и да съживят тази асоциация.

One dance week е фестивал на контемпорери-то. То не е изкуство, създадено да доставя естетически наслади, а да засяга различни теми от социалния живот. Бърка в онези тъмни страни, за които не обичаме да говорим. Бяга от класическия театър. Вместо това е интересна смесица от различни изкуства, които го правят толкова привлекателен. Съчетава физически театър, опера, пантомима, уличен танц, дигитални медии, цирк и изобщо всичко, което въображението може да роди. Точно затова най-директният досег до публиката е движенческата му лексика.

Програмата на One dance week е пъстра селекция от различни танцови техники. Всички спектакли, които ще се видят са били представяни и на най-големите световни форуми.   

От днес започва предварителната програма на фестивала с прожекцията на филма „Г-н Гага” в Лъки дом на киното. На 8-ми октомври ще се състои дискусия и презентация с легендата на съвременния танц – Стивън Петронио, който ще организира и професионално, безплатно ателие за танцьори.

На 9-ти ще е и голямото откриване в Дом на културата, от 18:00 часа, където ще станем свидетели на истински артефакт на Анди Уорхол. Ще бъдат представени три миниатюри – „Ледена примамка” и „Тропическа гора” на хореографите Триша Браун и Мърс Кънингам, както и „В движение” на Стивън Петронио, който представя изследвания и анализи в движенията на човешкото тяло.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина