Актуално

Огледай себе си в Капана

Проект 0 превръща квартала в огледален свят днес

Капана се превръща в огледален свят днес със старта на Проект 0. Кулминацията на 4-годишната художествена инициатива на автора Кирил Кузманов, куратора Владия Михайлова и фондация Отворени Изкуства е тази вечер, точно в 18 ч., когато ще бъде открита гигантска инсталация, преграждаща улица Златарска с двустранна 10-метрова огледална конструкция. Общата площ на съоръжението е над 50 квадратни метра. В продължение на 10 дни всеки ще може да огледа себе си в градска среда, на паважа в емблематичния Капан.  

Проектът стартира преди четири години с идеята за създаване на едно от най-мащабните произведения в публично пространство у нас, вдъхновено от особеностите на конкретното място – Капана, като постепенно в него взимат участие различни хора и институции, свързани с условията на конкретната градска среда. Паралелно с откриването на  инсталацията следват документална изложба за Проект 0 и международна конференция за изкуството в градска среда в Център за съвременно изкуство „Баня Старинна“ в Пловдив.
Проект 0 е изцяло некомерсиален и е съставен от петдесет индивидуални фрагмента, всеки от които е заявен предварително в периода между 2010 и 2013 г. от различни ценители от  България и чужбина, които покриват със собствени средства разходите за създаването на фрагментите. Сред тях са хора с разнообразни професии и интереси, които не са пряко свързани със сферата на изкуството, както и известни художници, галеристи, архитекти, колекционери и др. Така Проект 0 става възможен като едно от първите мащабни произведения в публичното пространство, създадено със споделено участие и финансиране у нас.

Силуетът на огледалната стена ще следва архитектурните детайли на фасадите на сградите от двете страни на улицата, нейния паваж и тротоарите. Работата ще бъде експонирана за 10 дни, от 7 до 17 юни в най-малкия пасаж от улица „Златарска” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Христо Дюкмекджиев”. След това произведението ще бъде демонтирано, а петдесетте фрагмента ще продължат да съществуват на различни места в притежателите си в Пловдив и страната, Брюксел, Аугсбург, Берлин, Виена, Ню Йорк и други части на света, като ще останат завинаги свързани с контекста на квартала и проекта.  
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина