Актуално

Обновяват три фондохранилища в Стария град

Фондохранилищата за произведенията на изкуството в ОИ „Старинен Пловдив” вече ще отговарят на нормативните и съвременните изисквания

На 14.02.2017 г. завърши първият етап от работата по адаптацията и обособяването на помещения за съхранение на материали от фонд „Художествени произведения” във фондохранилища, съобразени със Закона за културното наследство, съвременните изисквания и тенденциите в музеологията.

Три фондохранилища в ОИ „Старинен Пловдив” са напълно обновени. В тях са монтирани едностранни и двустранни пана за окачване на картини с обща полезна площ 84 кв.м., шкафове за графика, стилажи за съхранение на плочести материали (мозайка, керамика).Предвидени са и подвижни двустранни щендери за окачване на картини с обща полезна площ 12 кв.м., които ще се ползват и за временни изложби.Параметрите на елементите за фондохранилищата са съобразени с видовете материали от фонда и тяхната достъпност.

Предстои творбите да бъдат селектирани по размери, техники и жанрове. Графиките ще се подредят в графичните шкафове, живописните платна ще бъдат окачени върху конструкциите с решетъчни пана, пластиките ще се подредят според материала и вида им, както и приложните творби (мозайка, проекти за сграфито, стенопис). 

Целта на обновяването на фондохранилищата е създаване на по-добри условия за опазване на културно-историческото наследство и работа с него.Това е началото на ефективните своевременни мерки, които ОИ „Старинен Пловдив” предприема за превантивната реставрация на своите фондове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина