Актуално

Носителят на Оскар Денис Танович идва в Пловдив

Запознайте се със специалните гости на 10-тото издание на София Филм Фест

Специално, за да ви представят филмите си, в града под тепетата ще пристигнат няколко от най-специалните гости на фестивала. Половин час преди прожекцията на филма ще има пресконференция, а след него неформална среща за всички, които искат да обсъдят случилото се на екрана. Всички пресконференции и срещи ще се състоят в новооткрития Клуб Фарго в Lucky Дом на киното.

За да открие фестивала в четвъртък, 12 март от 18:30 часа, в Пловдив пристига режисьора Георги Балабанов, Христо Шопов и цял екип от хората работили по филма „Досието Петров“.

На 13 март, петък, в клуб Фарго ще можете да се запознаете лично с носителя на „Оскар“ Данис Танович, който идва, за да представи най-новия си филм „Тигри“. Босненският режисьор спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм с дебюта си през 2002г „Ничия земя“. През 2012  беше удостоен и с Наградата на София на София Филм Фест. На пловдивската публика той е известен и с филма си „Цирк Колумбия“.

На 17 март, вторник, ви очакват не една, а цели две срещи с  истински знаменитости в сферата на киноизкуството. За първата прожекция на „Травелатор“ в 18:30 часа в Пловдив ще гостуват режисьорът Душан Милич и директорът на фестивала Стефан Китанов. Сръбският режисьор е познат до сълзи (от смях) на фестивалната публика с комедията си „Гуча!“, която спечели наградата на публиката на 11-ия София Филм Фест през 2007 година.  Милич е и един от сценаристите на българския филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, заедно с Юрий Дачев и Стефан Командарев.

Другият специален гост на София Филм Фест е известният арменски режисьор Харутюн Хачатрян, който ще представи в Пловдив два филма, посветени на Армения. Във вторник режисьорът ще представи новия филм на Фатих Акин „Раната“, с начален час на прожекцията 20:45. Немският режисьор от турски произход Фатих Акин се превърна в един от любимците на родната публика с (почти) всички свои филми – „Срещу стената” (2004), „Музиката на Истанбул” (2005), „На прага на Рая” (2007), „Храна за душата” (2009). „Раната“ е филм, който пресича страни, континенти, пустини, планини и океани.

В сряда вечерта, Харутюн Хачатрян заедно със Стефан Китанов ще представи и своя нов филм „Безкрайно бягство, вечно завръщане“, който ще започне в 18:30 часа. Документалният разказ връща лентата през 1988 година – времето, когато започва тоталната промяна на живота в Армения: земетресението в същата година, последвано от разпадането на СССР, войната между Армения и Азербайджан и последвалите години на блокада.

В неделя, 22 март в Lucky Дом на киното пристига Георги Дюлгеров, за да поговори с пловдивската публика за новия си филм „Буферна зона“. Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в България. Много от неговите филми („Трампа“, „Мера според мера“, „Лейди Зи“, „Козелът“) отдавна са част от златната класика в родното кино, а „Авантаж” (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” за режисура в Берлин (1978).

Цените на билетите за фестивала са 6лв редовен билет, 5лв за ученици, студенти и пенсионер и карта от 20лв за 4 прожекции. Билетите можете да си закупите от касата на Lucky Дом на киното и на www.boxoffice.bg. Следете facebook страницата на събитието за повече информация за филмите и гостите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина