Актуално

Нощта чука на вратата със 150 събития на над 70 локации

Фестивалът оживява с културно съдържание Сахат тепе, Небет тепе и Конюшните на царя

Легловата база в града заета на 100 процента за уикенда

Зачеркнете 23 и 24 септември в календара си, сложете удобни обувки и се гмурнете в Нощта. 12-ото издание на най- популярния пловдивски фестивал чука на вратата с меко казано богата програма- 150 събития на над 70 локации. Музеи и галерии, клубове и публични пространства ще посрещнат десетки хиляди пловдивчани и гости на града. В рамките на два дни Пловдив ще събере артисти от всички краища на света и от цялата палитра на изкуствата- от кино, през съвременен танц до дигитален арт.  В петък и събота градът няма да спи, а ще ври и кипи от култура и живот.

Явно цяла България е запазила уикенда за Пловдив, както е мотото на това издание на Нощта, тъй като цялата хотелска база под тепетата е заета за предстоящия фестивал. Няма нито едно свободно легло, заяви зам.-кметът по културата Амелия Гешева. Заети на 100 процента са още хостелите и квартирите, а в туристическия бранш вече на майтап се коментира, че в уикенда на Нощта трябва да се мисли за палатков лагер в градска среда.

Много са новостите в Нощ 2016. За първи път музеите и галериите ще участват и в двете вечери от формата. Всички културни институции ще се представят в рамките на програмата. Традиционният формат на фестивала се допълва с програма „Отворени изкуства”, нови локации и нови сценични пространства, които устойчиво да присъстват в културния живот на Пловдив. Като австрийския културен павилион Fluca, който в момента е базиран пред artnewscafe. Той ще остане под тепетата до 2020г., за да се използва като алтернативна сцена от различни творци.

Нощта ще оживи Сахат тепе. Там ще бъде музикалната сцена на фестивала, за която ще се грижи сдружение „Common Future“.  Първата вечер програмата ще се открие с DJ сет с музика от онлайн радиото, базирано в Пловдив – Xraydio. То е проект на Зак Кузманов (Джони Фиаско), известен по световните сцени с участието си в групите Black Moses и Ultra GrandSupreme. DJ партито ще продължи с Aki Vanderley. След двата сета на сцената ще забие берлинската електропоп/артпоп/ноар дуо Noblesse Oblige в състав френско­-карибската певица Valerie Renay и немският продуцент Sebastian Lee Philipp. Берлинско присъствие ще има втората вечер, когато програмата ще открие с DJ сет на Purita D, известна още като Rough Diamond. След нея на сцената ще излезе експерименталното техно дуо RoboKnob от София, което обича машини и извършва неспирни намеси в техните възможности. Кулминацията на програмата ще бъде с Alavux, който е сред водещите артисти на електронната сцена в момента.

Небет тепе също ще живее в Нощта. То ще приеме светлинната инсталация на Алос, ще има презентации и работилници. Дом на дигиталните изкуства в рамките на фестивала ще е Военният клуб, където Петко Танчев с Creative Media Lab ще представят новия си проект. „Конюшните на царя“ ще дишат отново с кино. Там филмовата си селекция ще представи  Майя Виткова.

Една от големите изненади за гостите на фестивала ще е Епископската базилика. Посетителите на Нощта ще имат шанса да влязат в ролята на археолози като се докоснат до работата на терен на специалистите с опознавателна обиколка на самия обект. Ще се срещнат и с реставраторите, които се грижат за уникалните мозайки, открити в руините на раннохристиянския храм.

Други акценти са новата алтернативна карта на Пловдив, „Цветът на космоса” в сградата на едноименното кино, събитието „15 минути слава”, което цели подпомагането и налагането на млади артисти.  Екипът на фестивала е подготвил мобилно приложение, което да бъде вашият гид в богатата програма на двете предстоящи вечери. Нея можете да откриете и на сайта http://night.bg/bg.

Организатор на Нощта са фондация „Отворени изкуства“, в партньорство с Фондация „Америка за България“, Община Пловдив, ОББ и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Мого важни са колич. БРОЙКИТЕ – а пък че повечето са измъчени доброволци НЕПЛАТЕНИ докато позьорката Веса Железната цуна ресурса и приватизира за собствени нужди все повече квадратури на бившата градска улица ОТЕЦА? Кел файда, кмете, като сведохта пловдивската култура до Отровена Изкуственост, до ИНГИЛИЗАЦИЯ на говора и до УЛИЧНИ сеири от които младите се съвсем забъркаха кое истинско, кое менте? АКАДЕМИК БожоД няма ли да говори в КунстНойеЧорба?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина