Актуално

Накъде да поемете в Европейската нощ на музеите в Пловдив

Четирите музея и Градската художествена галерия се включват в празника заедно с над 4 000 музея в 40 европейски държави

 

Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите  тази събота – 19 май 2018 г. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Вижте инициативите в Пловдив:

С удължено работно време до 22 часа ще работят три от сградите на Градска художествена галерия: Постоянна експозиция „Икони“; Залите за временни експозиции, където е представена изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима австрийски съвременни художници; Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, където е експонирана голямата  Международна изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“. На 19 май безплатен ще е входът само за часове след края на редовното работно време.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата Европейската нощ на музеите с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:30 до 24:00 часа, а входът и ще бъде свободен след 18:00 часа. Там пловдивското дружество „Родолюбие“ ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 ще работи от 17:00 до 24:00 часа със свободен вход.

На 19 май , събота, в Европейска нощ на музеите Регионален етнографски музей – Пловдив ще работи безплатно за посетители от 18.00 до 01.00 ч.

Гостите ще могат да разгледат:

Постоянна експозиция на музея;

Изложба "От Виена и Константинопол. Етнография на града" – изложбата е подготвена от екипите на РЕМ – Пловдив и РИМ – Русе с финансовата подкрепа на Министерство на културата по повод Българското европредседателство но Съвета на Европейския съюз – 2018 г. Изложбата представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Основните антропологически категории са гръбнак на експозиционния разказ. Артефактите са свързани с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през ХІХ в. са най-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот;

Изложба "Живи разкази" – картини от фонда на РЕМ – Пловдив, които допълват разказа на постоянната експозиция и представят делника и празника на българите през погледа на известни художници като Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Деню Чоканов, Елза Гоева, Колю Витковски и др.

На 19 май, събота, в Европейска нощ на музеите, Регионален природонаучен музей – Пловдив ви кани на безплатно посещение на експозицията в ,,Нощ на музеите“ от 19 часа до полунощ.

Регионалният археологически музей на 19 май в Европейската нощ на музеите е с работно  време 10:00 – 18:00 ч. и 19:00 – 24:00 ч. – вход свободен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина