Актуално

На опашка пред четката и усмивката на Ралица Стайкова

Художничката гадателства с картини и карти Таро в галерия Червеното пони

Опашка пред художничката Ралица Стайкова на входа на Червеното пониНа опашка пред усмивката на художничката Ралица Стайкова се подредиха с цвете в ръка десетки нейни приятели и колеги в галерия Червеното пони снощи. Там артистката, бизнесдама, университетска преподавателка и душа на всяка компания откри втората си самостоятелна изложба живопис с име Пътят Таро. Платната на Рали събраха на едно място някои от най-известните пловдивски майстори на четката- Станимир Видев, Васил Стоев, Атанас Хранов, Иван Шишков, Цветана Гумеля и др. Поводът на Ралица уважиха  писателят и драматург Елин Рахнев, джазменът Петър Салчев, много бизнесмени и ценители. Много от платната бяха откупени веднага с откриването на изложбата, а именитите колеги на Стайкова не пропуснаха да засипят със суперлативи таланта й.  

Ралица между галеристката Рени Николова и маестро Васил СтоевПътят Таро обединява 19 картини, всички провокирани от новата страст на художничката- картите Таро. Изложбата започва с Шута- картата, с която всяка колода започва или завършва. Шутът е символ на пълния кръг, на началото и на края. В този смисъл това не са просто Таро картите на Ралица, изобразени върху платна, а пътуването на Ралица в последните години.  

Откривам изложба на един от най-добрите ми приятели. Нейна втора тук, четири години по-късно. За четири години могат да се променят много неща. Можеш да пораснеш, да си завъртиш света така, че да ти харесва повече. Да си възпиташ очите да успеят да виждат само красотата. Нещо такова се случи с Ралица за тези четири години. През тях Ралица работеше, говореше за входящи и изходящи фракции в някакъв завод, преподаваше в университета чешка литература, смееше се, танцуваше, забавляваше се, флиртуваше. Един ден, преди няколко месеца, я срещнах. И Ралица, такава каквато си е очарователна, неконвенционална и вечно търсеща, с един загадъчен поглед извади от една торбичка една колода карти- първата й колода Таро. С месеците си купи още безброй колоди на различни автори. Най-често говори за илюстрациите на тези карти и така се роди идеята за тази изложба, обясни галеристката Рени Николова. Във всяка от картините си Ралица е нарисувала любимите си символи от Таро картите. Натрапчивото присъствие на прозорци и врати, които надничат отвсякъде в изложбата, не са случайни. Точно живописта и тарото отварят вратите и прозорците пред мен, допълни самата художничка.  Тя няма да се превърне в таро- гадателка, уточни Рени Николова. Няма, но е адски добра и в това. Гадателства и с картините си, допълниха я приятели на Стайкова, минали през Таро сеанс при нея.

Предполагам, че след четири години, през които Ралица отново ще танцува, забавлява, флиртува, ще се учи да пее, отново ще имаме изложба, с която вероятно ще ни отведе по друга пътека, по която е поела, убедена е галеристката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Жал ми е за Начо културата.Галерията пропадна до дъно.И всички които са били на откриването са на същото ниво-чалга.Изкуството в Пловдив е кич вече.Отврат,безвкусица,некадърност.Проблема е че всеки се мисли за художник в този град.А това е много сериозна и тежка професия.Не за аматьори.Скучаещите жени нека си ходят на солариум,на чалга дискотеки а не влизат с мръсни крака в храма на изкуството.Храма не е за всеки

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина