Актуално

Младият художник Викенти Комитски със солово представяне на панаира Арт Ротердам

Младият художник Викенти Комитски ще бъде първият български участник със солово представяне на престижния панаир за съвременно изкуство Арт Ротердам, презентиран от галерия SARIEV Contemporary. Комитски е добре познат в България със своите многобройни участия в различни проекти и групови изложби. От 2011 г., когато печели наградата БАЗА за млади художници, кариерата на Комитски се развива с бързи темпове и следват самостоятелни и групови изложби в Ню Йорк, Москва, Берлин, Виена, Лондон, Прага.  

Арт Ротердам е водещият панаир за изкуство в Холандия, но също така и на международно ниво е добре познат като място за откриване на млади художници. Именно поради фокус върху младо изкуство от цял свят панаирът се отличава с разнообразието на гледните точки, експерименти и иновации. Присъствието на Комитски на панаира е важна крачка не само за него в персонален план, но и изобщо за видимостта на младите български автори на международната сцена. 

В Ротердам галерия SARIEV Contemporary ще представи негови нови колажи, фотографии и обекти от 2015 и 2016 г., както и инсталация, създадена специално за представянето в Ротердам. 

Това е и първото участие на българска галерия на панира в лицето на SARIEV Contemporary. Пловдивската галерия от години работи за популяризирането на българското съвременно изкуство в чужбина и през 2015 г. година организира „Фокус България“ на viennacontemporary– първата мащабна презентация на българско изкуство на международен панаир.  

Викенти Комитски е роден в София през 1983. Завършва скулптура в НХА през 2006. Работи с инсталации, обекти и видео. През 2012 участва в изложбите GO WEST, специален проект за Московското биенале за младо изкуство и …Is This Free? в галерия NutureArt, Ню Йорк. Участва в групови изложби като Enterpot в галерия Krinziger, курирана от Рене Блок, An Exclusive Object of Art, курирана от Яра Бубнова в галерия Dana Charcasi (и двете част от East by South East, Виена, 2011), Отвъд Кредита в галерия Antrepo 5, Истанбул и др. Резидент на Футура, Прага през 2011 и ISCP, Ню Йорк през 2012. Носител на наградата БАЗА 2011. Живее и работи в Берлин.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина