Актуално

Млади творци превръщат Новотела в галерия

Лена Костадинова и Теодор Трифонов подреждат DE PROFUNDIS на 18 юли
Image title
Млади творци превръщат петзвездния Новотел в арт галерия. Лена Костадинова и Теодор Трифонов откриват съвместната си изложба „De profundis” в понеделник, на 18 април, във фоайето на хотела. Очаква се да пристигнат ценители на живопистта и скулптурата от цяла България.
Живеем в епоха на криви огледала, в която най-трудното изкуство е да бъдеш себе си. Сам да успееш да нанесеш щрихите на душата си De profundis (от дълбините.). И въпреки това се намират млади творци, които успяват да изразят тази дълбочина не само, чрез личностна самоизява, но и чрез изкуството, което създават. Млада арт генерация, която доказва, че да се прави изкуство във времена на комерсиализъм и материализъм е повече от предизвикателство. Превръщането на емоции и преживявания идващи от дълбините на душата, в инструмент на креативност и изразно средство ни показват Лена Костадинова (родена на 06.06.1985 г в гр. Харманли) и Теодор Трифонов (роден в град Пловдив на 01.08.1985 г.) в съвместната си изложба DE PROFUNDIS, коментират арт критици. 
През 1999 г.- 2004 г. Художествената гимназия в Пловдив среща бъдещите творци Лена Костадинова и Теодор Трифонов. Тя е приета специалност живопис, а той специалност скулптура. През 2004 г. Теодор  продължава обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – специалност живопис. Две години по-късно Лена постъпва в същата академия със специалност църковна живопис в класа на доцент Дечко Дечев и Елена Кантарева. Благодарение на интересната си специалност и придобит опит, през 2006 г. участва в изписването на параклис “Св. Мина” към храм “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Долни Воден.
През 2007 Лена участва в изписването на параклиса “Св. Георги” в Белинташ. Същата година в Нощта на музеите и галериите в Пловдив, взима участие в общата иконна изложба “ Иконите на Света Богородица” в галерия “Херос” .
През 2008 г. Теодор Трифонов, се обучава при известния пловдивски скулптор Николай Савов. За него 2009 година се оказва силна в творчески аспект, тъй като успява през юни да вземе участие в 15-ти международен скулптурен симпозиум в Сюр-Ен Швейцария. Ноември същата година участва в скулптурна изложба в галерия Жорж Папазов в град Пловдив. А декември 2009 г. взима участие в обща изложба „Пак ще се срещнем след 5 години” в “Градска художествена галерия” в град Пловдив. Не по-слаба се оказва тя и за Лена, тъй като успява април 2009 г. да вземе участие в Първото биенале на църковните изкуства в гр. Велико Търново.
За Лена Костадинова началото на 2010 започва с изложба в Новотел Пловдив под заглавие “Реалности, пречупени през чувствата”. Юни месец същата година Теодор взима участие в 16-ти международен скулптурен симпозиум в Сюр-Ен, Швейцария. А през март 2011 г. прави самостоятелна изложба в Хеликон –Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина