Актуално

Младежи от Столипиново подготвят спектакъл с видео инсталации, хип-хоп танци и музика

Насърчават ги професионалисти във втория LUMMIX фестивал

Уникална тройна видео инсталация през прозрачни екрани ще е в сърцето на предстоящия този уикенд втори LUMMIX фестивал на светлината. Тя е създадена в сътрудничество между артисти, работещи в сферата на съвременното изкуство и младежи от квартал Столипиново. Ромската махала ще бъде домакин на фестивала и тази година, който ще се случи в един ден – на 28 октомври от 19:30 часа и ще представи освен видео-арт, също много музика и танци, свързани с общата концепция.

Подготовката за фестивалът тече от две седмици. Младежи от квартала работят под ръководството на професионалисти, за да създадат готовия проект заедно. В публичния ден от програмата тази инсталация ще бъде представена на посетителите, умело интегрирана в атмосферта на всеобщ празник, съчетаващ музика, танци и светлина, разказват организаторите. Инсталацията ще представя танцуващи младежи от Столипиново, като бъде поставена на ул. "Ландос" – на същото място, където се проведе и миналогодишният фестивал. Там ще бъде изградена и сцена над която ще летят светлинни ангели.

Музикалната част също ще изгражда около сътрудничество между опитни специалисти и младежи от Столипиново. Хип-хоп хореографът Лолита е работила няколко часа с 30 младежи от махалата, с които са създали общ танц. "В началото те бяха много срамежливи и изобщо не искаха да се движат, но в края на работата ни заедно нямаха никакво търпение да започваме с репетициите и да участват в работата. Моята идея за музиката и хореографията в началото беше една, но след срещата и контакта с младежите от квартала тя се промени и избрах друга музика", разказа за Kapana.bg Лолита.

LUMMIX е фестивал, представящ творчески проекти, създадени със светлина. В периода до 2019 г. три надграждащи се ежегодни издания на LUMMIX предстои да се случат в рамките на основната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Участници във фестивала са Лолита Артюхова, Джанет Чавдарова, Зорница Шопова, Минчо Христов, Асен Карагьозов, Васко Карагьозов, Силва Ковачев, Румян Карагьозов, Красимир Христов, Борис Христов, Георги Кочев, Артин Стоянов и др. Художници обучители в Работилница светлинни инсталации са Севдалина Кочевска, Емил Миразчиев, а хореограф обучител в работилницата е Лолита Артюхова. LUMMIX е проект на Сдружение “Изкуство днес” в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина