Актуално

Артисти от осем държави поставят приказни представления сред естествената сценография на Родопите

Артисти от осем европейски държави ще се заселят в родопското село Добралък, за да му вдъхнат нов живот чрез артистични намеси и няколко творчески работилници между 25 юли и 5 август тази година. Резултатът от тяхната работа ще бъдат две представления, поставени сред естествената среда на селото и Родопите.

С „Пътуване през сетивата на/в Добралък“ (на 27 юли) публиката ще преживее личните истории и спомени на местните жители, а „Шепоти“ (на 3, 4 и 5 август) е пътешествие към приказния свят на горските пътечки, с участието на акробати, музиканти, артисти, разказвачи на приказки, местни жители и др.

Представленията са с вход свободен, но желаещите ще могат да се запишат онлайн от 24 юли на страницата на “Шепоти от родопски приказки” или на място в село Добралък.

Инициативата „Шепоти от родопски приказки“ ще превърне родопското село Добралък в културно средище. Проектът е част от артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. През 2019 година инициативата се очаква да се разшири и в община Родопи. 

ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

„ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ СЕТИВАТА НА ДОБРАЛЪК“

На 27 юли 2018 г. публиката може да се включи в театър на сетивата- лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението ще предложи на участниците да изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация- лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

„ШЕПОТИ“

В три поредни дни – 3, 4 и 5 август 2018 г.- публиката е поканена да участва в приказното представление – пътешествие „Шепоти“. Начална точка на „Шепоти“ е родопското село Добралък. От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, акробатика и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

Входът за представленията е свободен, с предварително записване.

РАБОТИЛНИЦИ

Над 50 души български и чуждестранни  артисти и любители се включат в следните творчески работилници, местата за които са напълно изчерпани:

Пътуване през сетивата (сетивен лабиринт) 22.07 – 26.07. 2018, село Добралък, Община Куклен

Изкуството на разказване на приказки 22.07- 25.07.2018, село Добралък, Община Куклен

Фолклорно пеене и импровизация 26.07- 30.07.2018, село Добралък, Община Куклен

Трупата „Театър на Пътищата“ е основана през 2002г. и в своите разнообразни прояви обединява актьори, разказвачи на приказки, поети, циркови артисти, музиканти и певци. В досегашната си дейност трупата е създала 12 спектакъла, чието разпространение е било осъществено с финансовата подкрепа на френски общини, департаменти и региони и европейски средства. „Театър на Пътищата“ е професионална трупа, изследваща връзките между наследство, природа и култура. Естествените връзки между човека и заобикалящата го среда са често неин извор на вдъхновение. През юли 2018 г. „Театър на Пътищата“ ще поеме по пътя на своето най-вълнуващо пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът е двугодишен, част от артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.,  клъстер “Регионале”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина