КултураНовини

Media Cafe раздаде наградите от националния конкурс за ученици и студенти за текст и кратък филм

За първа година организаторите създадоха категория поезия, която ще се превърне в традиционна в памет на Николай Николов – Ni.Co

Информация и снимки: Media Cafe

Какво ще се случи, ако Светът позволи на младите да го опишат? На този въпрос отговор търси порталът Media Cafe, който за седма поредна година организира националния конкурс за ученици и студенти за текст и кратък филм. Тази година темата бе „Нашият свят“, вдъхновена от талантливия пловдивски музикант Николай Николов – Ni.Co, който преди няколко месеца се спомина без време. Участие в конкурса взеха близо 300 човека от цяла България, на различна възраст. Най-младият участник бе едва на 12, а най-възрастните достигаха до 45 години. За първи път имаше категория поезия, която, като че ли, е най-близка до младото поколение. Тази година наградният фонд 3500 лв., а статуетките за призьорите бяха специално изработени от пловдивския художник Stern.

Самата церемония продължи 2:30 часа и се проведе в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив с водещи Илия Димитров и Едит Унджиян. За музикалната програма се погрижиха Пепа Драгоева и Илин, а залата бе пълна с млади и възрастни любители творци.
В трите категории кандидатите бяха оценявани от компетентно жури по точкова система. Филмите се оценяваха от Димо Стоянов от П.И.Ф., Александър Митов, Весела Матеева, Ивайло Христов и Владислав Севов. Прозата бе разгледана от Недялко Славов, Ина Иванова и Деница Димитрова. Поезията бе оценена от Ина Иванова и родителите на Ники Мариела и Цветан Николови. И тъй като твърде много творби заслужаваха награди, се раздадоха и доста поощрителни. В поезията тя отиде при Едит Унджиян. На трето място бе класирана Милена Иванова, която си тръгна с 200 лв. На второ място Белослава Стоянова с парична награда от 300 лв., а на първо Антоанета Белигашкова, която спечели 500 лв., статуетка, грамота и подаръци от Роза Импекс.

В категория проза се раздадоха две поощрителни награди – на Езги Ахмед и на Елена Минчева, които получиха грамоти и ваучер от Rapsody Travel. На трето място се класира Ива Абрамова с награда от 100 лв. и ваучер от Rapsody Travel. На второ Александра Александрова, която получи 200 лв., и на първо Веслина Райчева, която получи 300 лв. и статуетка.

„Всички наградени текстове заслужават първото място. Аз не ги класирам на Първо, Второ и Трето място, защото ми е много трудно да класирам цветове. Прочетох много цветове и всички ми харесаха – и червеното, и синьото, и зеленото, и жълтото“, сподели от сцената Деница Димитрова – зам. директор на Драматичен театър Пловдив.

В категория кратък филм имаше цели десет наградени. Поощрителните награди отидоха при Мелина Атанасова, Антон Ришев, Симеон Давчев, Кристиян Попов и Александра Караджова. На пето място остана Димитър Фердинандов, който получи ваучер от Photo Pavilion. На четвърто място се нареди актрисата Радина Думанян, чийто филм ни накара да се усмихнем и да съзрем цветната страна на живота. Радина си тръгна с чисто нов велосипед „Спринт“ от Макском. На трето място се класира Красимира Дуковска, която получи парична награда от 200 лв. Втори бе Стофеан Войводов – авторът на най-краткия филм. Той получи от организаторите и спонсорите 400 лв. Първото място грабна студентът по Режисура Жоро Ставрев с музикален клип към песента на Liter Jack и Георги Зайков „Аз съм с теб“, съдържаща фрагменти от гласа на Ni.Co. Жоро спечели напълно заслужено 800 лв. и статуетка.

„Много е хубаво, че този конкурс се организира за поредна година. Впечатлен съм как все повече млади хора искат да изразят себе си.“, каза Александър Матов при награждаването на финалистите.

Освен всичко Mediacafe.bg съвместно с Драматичен театър Пловдив подаряват и 100 билета на четири от елитните гимназии в Пловдив, които всяка година се включват активно в младежкия конкурс. Тази година най-активни бяха учениците от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, като тяхната учителка Марияна Иванова първа получи символичната награда, която ще отиде в 10 „З“ клас, за представление по избор през следващия театрален сезон.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина