Актуално

Майсторските платна от художествения фонд на РЕМ-Пловдив очакват подкрепа за реставрация

По-малко от 20 дни остават до събирането на сумата от 3800 лева за реставрацията на платната на майсторите на живописта

Историите зад майсторските платна от художествения фонд на РЕМ-Пловдив ще научим в деня на изложбата, ако инициативата се окаже успешна

Славена Шекерлетова

20 платна, рисувани от едни от най-големите майстори на живописта в България предстои да бъдат реставрирани, ако обаче се съберат достатъчно средства за това. Кампанията „Да върнем картините в музея“ е на Етнографски музей Пловдив и фондация Open Arts в рамките на НОЩ/Пловдив 2017.

"Произведенията са от фонда на РЕМ-Пловдив, който тази година отбелязва своята 100-годишнина. Малцина знаят, че в самото си начало музеят е основан с два фонда – единият е художествен, а другият – етнографски". Това разказва уредникът Грозделина Георгиева и добавя, че целият художествен фонд се състои от около 150 картини, а също графики и литографии.

Тези 20 картини са непоказвани досега, поради лошото си състояние. Това са творби на художниците Енчо Пиронков, Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Петко Владов, Елза Гоева, Колю Витковски, Елза Гоева, проф. Михаил Карапаунов, Тома Трифонвски, Деньо Чоканов и др.

 „С радост приехме идеята на фондация Open Arts, надявам се наистина да е успешно. Досега платформа е правена предимно за социални проблеми, а аз казвам, че картините също имат социален аспект, те са като живи организми, които пребъдват и остават за поколенията. 1000 човека да внесат по 10-20 лева и сумата ще се събере“, казва Грозделина Георгиева.

Творбите са рисувани от 30-те години на миналия век до наши дни. Всички произведения са различни, но обединяващото между тях е това, че имат нещо свързано с етнографията.

В картините на  Анастас Стайков виждаме самарджия и хромел (ръчна мелница от два камъка) – една жена в стара родопска къща, която смила зърното на брашно и в ляво на големия салон, където ще бъдат изложени картините имаме показан такъв уред. За него много малко хора са чували. В картините могат да се намерят предметите, които са по нашите зали“, разкрива уредничката.

За всеки един от авторите се подготвят анотации, които обаче освен дати, ще съдържат интересни истории, свързани с живота или създаването на произведенията.

След като научава за инициативата на РЕМ-Пловдив, дъщерята на Анастас Стайков идва в музея, за да подари всички предмети, които баща ѝ е използвал за нарисуването на „Родопска сватба“,  закупувани са от различни места. Картината е дарена в Смолянската галерия, а предметите, участвали в нарисуването се надяваме да може да видим по време на НОЩ/Пловдив 2017.

Още за историите зад майсторските платна може да видите в КАПАНА.БГ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина