Актуално

Леонардо и баба Дана са домакини

Въглените изграждат новия, модерния свят, а до тях лица, които са живели нестандартен живот, дават инетрвюта

 

Динко Ангелов и Христофор Балабанов са домакини днес на локация 24. Двамата артисти са добре познати на пловдивската публика, но за тайнствената нощ на музеите и галериите са подготвили нещо ново и вдъхновяващо. Те представят под един покрив работата си, която прелива от Леонардо към баба Дана рязко.

„Есента на Леонардо“, изложбата на Динко Ангелов, разглежда Йозеф Бойс и Леонардо да Винчи в техните златни години. Темата на изложбата е „Конвергенция”. Тя е едно своеобразно продължение на проекта „Пубертетът на Леонардо“ и представя 8 картини и 2 инсталации. Картините са нарисувани с туш. След края на Голямата война остават само прах, пепел и разрушени сгради. От въглените им, обаче, светът може да се възроди, нов и различен за идните поколения, модерните. Влаковите композиции или само вагоните присъстват във всяка една от творбите, както картини, така и инсталации, пресъздавайки различни моменти и мисли.

Произведенията са свързани с архитектурни проекти на нашата майка Земя, докато инсталациите са на труднодостъпни места – първата е на Антрактида, а втората – в орбита около Земята. Първата инсталация изобразява станция на Антарктида, сътворена от 4 вагона, а втората са две различни композиции, преплитащи в себе си различни символи. Тези на мъжкото и женското начало, на ДНК веригата. Грубите форми са характерни за мъжкото начало, затова единият влак е с остри ръбове, вторият е с обли – символизирайки женското такова, разяснява Ангелов.

До неговите творби се редят снимки на Христофор Балабанов. Портретите на възрастна дама и младо момиче едни до други ни карат да се замислим за бързо течащото време, прехода и неспирния ход на годините, за крехкостта на младостта. Балабанов е подготвил и прожекция…

Цялата статия и повече снимки можете да видите в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина