Актуално

Лаута посреща Пътуващото лятно кино с БНТ1

Карлово, Пловдив и Раковски са следващите градове, в които ще бъдат организирани безплатни прожекции на открито, част от седмия сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Филмовите програми започват в 21:00 часа, а на разположение на най-малките зрители ще бъде и Пътуващата детска библиотека на БНТ.

Емоционално за екипа на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде завръщането в Карлово, където на 26 юли (четвъртък) ще бъде организирана прожекция в първото възстановено лятно кино в историята на кампанията. Гостите и жителите на града ще имат възможността да гледат филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев, с който на 19 юли започна пограмата на тазгодишното турне в София. Ще бъдат представени и две късометражния продукции – създаденият по едноименния разказ на писателя Йордан Йовков филм „Серафим“ на режисьорката Ваня Донева (продуцент „No Blink“), който също беше представен по време на 70-ия кинофестивал в Кан и „Дебют“ на режисьора Далибор Матанич (EU&ME).

В Пловдив на 29 юли (неделя) парк „Лаута“ ще бъде домакин на прожекцията на комедията в две части – „Резерват за розови пеликани“ и „Легенда за белия глиган“ на режисьора Ивайло Джамбазов. Филмът е отличен със специалната награда на журито за най-добър детско-юношески филм на четвъртия балкански фестивал на детското кино „Златна амфора“ (2003 г.), както и за оригинално постижение в телевизионното игрално кино за деца и юноши „Златната ракла“ (2003 г.). В продукцията участват актьорите Кръстьо Лафазанов, Теодор Елмазов, Валентин Ганев, Стефан Щерев, Христа Николва, Даниела Кръстева, Десислава Тенекеджиева и други.

Също две късометражни продукции ще бъдат представени в „града под тепетата“  – „Батмобил“ на режисьора Деян Барарев („No Blink“) и продукцията „Оона“ на режисьора Зайда Бергрот („EU&ME“).

Кинолюбителите в Раковски ще гледат филма „Врагове“ на 30 юли (понеделник) на площад „Европа“ (кв. „Секирово“). Прожекцията в Раковски също включва два късометражни продукции – детския филм „Моята истина“ на режисьора Стефани Райчева („No Blink“) и „Живата странноприемница“ на режисьора Матиас Хьоне („EU&ME“).

Тазгодишното турне на кампанията ще представи безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино ще предават журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов. Репортажите ще бъдат излъчвани в специален модул от 12:30 ч. в делничните дни, веднага след обедната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ1.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина