Актуално

Кунг-фу монасите на Джеки Чан идват на One Dance Week

Топ дизайнери прекрояват десет локации в Капана в рамките на One Design Week

Адриана Димитрова представя историята на Едно Над 200 дизайнери от цял свят ще участват с предстоящия и първи от програмата на Едно фестивал под тепетата тази година- One Design Week. Най-голямото събитие в областта на дизайна у нас, а и май на Балканите, стартира на 20 юни. Шестото издание на феста ще докара 15 международни изложби в Пловдив. Той ще се случва на над 30 локации в целия град, идват представители на 23 държави, които ще представят своя продукт в областта на дизайна. Сред гост звездите е и хипер популярната американка Джесика Уолш-  арт директор в нюйоркското дизайн студио Sagmeister & Walsh. Тук идват още британското студио Swine, Жулиет Кинчин от Щатите, Artecnika, култовите Honey&Bunny и много други. Редом с тях ще блестят и родните звезди на дизайна. Сред които и Тодор Ушев, който ще подреди изложба отново в Пловдив след дълга и успешна кариера в Канада. Ще има италиански, испански и китайски дизайн изложби. Покрай Дизайн седмицата, още през май, над десет места в Капана се превръщат в ателиета на артисти и ще бъдат изпълнени със съдържание. Предвидени са работилници за нестандартни велосипедни аксесоари, за съвместна работа с местни занаятчии, за ръчно създадени мебели. Ще бъде създадена Lounge зона за срещи в Капана, ще има дизайн базар и мобилна кухня, множество детски работилници и богата музикална и парти програма. 90% от активностите ще бъдат безплатни и достъпни за всички. Единственото платено събитие е международният форум, за който стартираме продажбите на 10 април. Първите 100 закупени билета са на преференциална цена от 65 лева, съобщи Бояна Гяурова, директор на феста.

Топ имената в света на съвременния танц и пърформанс си дават среща веднага след дизайнерите в One Dance Week. Фестивалът стартира на  28 август и ще продължи до 6 септември. Ще бъде открит от трупата на Джеки Чан за кунг-фу денс. Създадената в Китай формация  идва в екип от 25 танцьора, повечето от които са истински монаси от кунг-фу ордени. В програмата са още спектакълът от Австрия Quantum, американският „Голота”, както и тримата най-актуални денс артисти от Корея. Пиронът на програмата е френският спектакъл на Орилиан Бори- План Б. Съвременният танц е един от най-динамично развиващите се жанрове в съвременното изкуство, който не признава граници между техники, изкуства и естетики, преобръща правила и роли, прави невъзможното възможно, в което е и неговият смел и атрактивен жест, разказва  Елиана Лилова, директор на Денс седмицата. Програмата на One Dance Week е структурирана в отделни модули, обхващащи всички аспекти на средата: международна селекция, български шоукейс, детска програма, събития на открито, кино програма, танцови ателиета за професионалисти и студенти, лекции и дискусии.

Последният фестивал на Едно за годината е One Architecture Week. Той стартира на 10 октомври и ще продължи до 19-ти. В рамките на събитието ще бъдат проведени два международни конкурса- този за Площад Централен, който вече е в ход, и за пространството пред Дома на културата. Основна локация ще е Капана- кварталът ще се превърне във фестивално градче в рамките на десет дни.  Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките. Куратори тази година ще са архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY, разкри директорът на Архитектурната седмица Любо Георгиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина