Актуално

Кантори Матерани и девойките от Евмолпея превърнаха РИМ в Концертна зала (ГАЛЕРИЯ)

Двата хора разкриха невероятната акустика на сградата, рожба на италианския архитект Пиетро Монатни

Хорът на Матера: Пловдив, благодарим ви, че ни подарихте тези дни!

Смесеният  хор "Кантори Матерани" от италианския град Матера, с диригент д-р Алесандра Барбаро и Девическа хорова формация "Евмолпея" – Пловдив, с диригент д-р Рада Славинска вдигнаха на крака публиката в Регионалния исторически музей в събота вечер. Двете формации подариха незабравим концерт на пловдивчани, като част от Българо-италианските дни, който се провеждат в града под тепетата от 9 до 13 юни.

Пеещите гости от Италия са официален църковен хор към Катедралата на Базиликата на Матера – градът, който заедно с Пловдив дели титлата Европейска столица на културата през 2019-а. В зала "Съединение" на Регионален исторически музей – Пловдив те бяха посрещнати от директора Стефана Шивачев, който ги запозна с една показателна история за дружбата между двата народа. Шивачев направи мултимедийна презентация, озаглавена „Един италиански архитект в България“, посветена на архитект Пиетро Монтани и разказаваща за делото и живота му в Пловдив.

Като своеобразни домакини на сцената първи излязоха девойките от „Евмолпея“, които макар и по-млади, впечатлиха публиката от Пловдив и Италия с изпълнения на няколко езика. Първата песен „Хубава си, татковино“ диригент д-р Рада Славинска посвети на колегата си диригент д-р Алесандра Барбаро с пожелание за дългогодишно сътрудничество. За изпълнението си „Гиди, Петкано“ девойките бяха извикани на бис.

Кулминацията на емоциите настъпи когато Славинска покани на сцената „Кантори Матерани“ и двата хора изпълниха ЗАЕДНО химните на Италия и България. Още с първите акорди публиката стана на крака и положи ръце върху сърцата, успявайки да снима едновременно с телефоните.     

Мъжете и жени от Матера не само се убедиха, но разгърнаха истински акустиката на сградата, строена за Народно събрание на Източна Румелия от техния сънародник, което разбраха от лекцията минути преди концерта. Алесандра Барбаро представи накратко репертоара, подбрана за вечерта: популярна песен от Матера, която разказва как всички празнуват заедно, споделяйки каквото имат; песен за една хитра госпожица, която продавала разредено с вода вино и за старецът, който се оженил за доста по-млада жена. „Надявам се нашите весели песни да ви харесат и да влязат в сърцата ви“, заключи енергичната дама.

Италианците подариха на момичетата от Евмолпея малки кристални преспапиета с гравюра на Матера, а те получиха за подарък пакети с козметика на основата на българска роза. Накрая всички заедно хапнаха плодова торта, италианците такава, украсена в бяло, зелено червено, а момичетата – в червено, бяло, зелено.

В неделя  хор "Кантори Матерани", нашите момичета и Катедрален хор Пловдив ще извисят заедно гласове в общ концерт и отслужена света литургия с песнопения в чест на празника „Св. Троица“ в Католическата катедрала на Пловдив. Началото е в 10 часа. Непосредствено след песнопенията в 11 часа ще бъде извършено и ритуално кръщене.

Вечерта на 11 юни от 20.00 часа в Етнографски музей Смесен хор „Кантори Матерани“ ще изнесе специален концерт за пловдивчани и гостите на града, като част от програмата на 53-я международен Фестивал на Kамерната музика.

Италианската делегация е в Пловдив по повод българо-италианските дни „Между хоровете и културите“ , които са под патронажа на председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова. На концерта присъстваха още Луиджи Болдрин, генерален секретар на Търговската камара на Матера, Еустакио Роберти, президент на Асоциацията на хор „Кантори Матерани“ и Джузепе де Франческо, почетен консул на Италия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина