Актуално

Как се съхранява паметта?

Историята на Пловдив в 100 гравюри само в Градската художествена галерия
Стефка Георгиева

Как се съхранява паметта на времето? На този въпрос, в един определен аспект, се опита да ни отговори Градска художествена галерия – Пловдив. А отговорът е – с желание, упоритост и много любов.
Изложба от 100 оригинални френски, немски и италиански гравюри откриха Красимир Линков и Вихра Григорова. Гравюрите представят периода от 18-ти до 20 век и са собственост на галерията. Благодарение на Соня Стайкова, която е един великолепен фотограф, бяха документирани тези гравюри и неин е основният принос за създаването на чудесния каталог на галерията.
Самите гравюри условно можем да разделим в няколко групи: библейски, митологически, исторически, анималистични, портретни, природни и дворцови сцени и т.н. Условно, защото в много от тях се забелязва смесица на жанровете. Част от портретите са на исторически или църковни личности. Природните или градски сцени често стават фон на сложни фигуративни композиции, митологически сцени и портрети, което е една от основните характеристики на европейското изкуство между от 16-18в.

 

Цялата публикация можете да видите в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина