Актуално

Изложбата „Абсурд-но не точно“ третира историите и митовете на настоящето в медиен и социален аспект

Четирима австрийски художници показват провокативно съвременно изкуство в Градската галерия

Градска художествена галерия – Пловдив представя проекта „Абсурд – но не точно“ на четирима художници от Австрия. По покана на институцията известните автори на съвременно изкуство Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер създадоха концепцията на проекта специално за пространствата на Залите за временни експозиции на ул.“Княз Александър I“ №15 и изработиха част от произведенията си на място в Пловдив. Художниците ще запознаят публиката с идеите си по време на откриването на 27 април от 18.00 часа.

В изложбата "Абсурд – но не точно" те третират историите и митовете на настоящето и техния социален и медиен контекст. Оспорват и анализират тези естетически стандарти, както подсказва заглавието с провокативната си алогичност. По един подчертано отличителен начин художниците използват разнообразни техники – от традиционна рисунка и живопис до цифров печат, видео анимация и намеса в пространството. Макар и концептуално обединени, произведенията  се обособяват в две тематични ядра: „Абсолютно риалити шоу“ и „На живо от ковчега ми“.

За изложбата си "Абсолютно риалити шоу" в Пловдив артистите Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер създават ансамбъл от голямоформатни цифрови отпечатъци, включително въхру витрините на първия етаж, като по този начин свързват галерията с общественото пространство извън нея.  Тримата са основни артисти от отворения кръг ARGE EINWANDAUFBRUCH, в който художниците възприемат сътрудничеството си като работа в развитие, разширяема и адаптируема по отношение на съдържание и пространство. Изкуството, и преди вкичко графиката, се използва като лаборатория за знаци и поетични акценти. Темите в произведенията им се пораждат от размишления върху "Сънят на разума", проявен в нашата глобализирана медийна култура, и чудовищата, които той ражда.   

Инсталацията на Хюсеин Ишик "На живо от ковчега ми" се състои от голямоформатни рисунки и около 10 000 копия, някои от които цветни, лежащи на пода като безжизнени есенни листа. Тематично инсталацията третира съвременното хаотично състояние на света от гледната точка на плъх, живеещ в ковчег и предаващ "на живо" картината, която обхващат очите му.

Творбата на Хюсеин Ишик засяга представата на Запада за Ориента – романтичното, екзотично изобразяване на ориенталския свят като един красив, безгрижен свят на изток и бруталната военна действителност в съвременния Ориент. По този начин клишето на западните изображения става видимо, приписваните характеристики и приетите истини се разобличават и очевидните неизбежности трябва да бъдат поставени под съмнение.    

В Пловдив изложбата ще остане до 27 май, а от 7 юни ще бъде представена в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, която партнира на  пловдивската галерия. Културното събитие се реализира с подкрепата на район „Централен“.  

Целият проект се реализира с финансовата помощ на: Kultur Niederösterreich,Bundeskanzleramt Österreich, Австрийско посолство В София.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина