Актуално

Изложба и контра изложба под един покрив (СНИМКИ)

 

Прасето като контрапункт на всичко случило се

Ръж като ръб на сграда, като ръб на бордюр, като ръбовете в управлението. Като острият ръб на крака на масата в когото все се удряш. Ръбовете са сила и провокация, и те се събраха отново след повече от 25 години, за да ни „ударят“ плесник през лицето и да се замислим – каква е промяната от тогава до сега и има ли изобщо такава?

Създадената в началото на 90-те години на миналия век, група „Ръб“ се събра почти в пълен състав, за да ни поднесе нова доза истина и няколко главоблъсканици, които сме закътали дълбоко в съзнанията си и предпочитаме да не вадим на яве. Всеки един от „ръбовете“, взели участие в съвместното събитие, реагира не само на политическите промени, но и на тези, настъпили в света на изкуството и художествените практики у нас. Те не само искат да ни провокират, но и да вземат активно участие в пълноценния обмен със световното изкуство. Освен това е време и българските художници и автори да се включат в световната динамика на артистичните среди.

Официалното откриване на събитието премина изключително емоционално и всеки от авторите, които взеха участие, каза пред многобройната публика по няколко думи. Не липсваха и сълзи от носталгия и радост в очите на някои от тях, за които откриването на Музеят „Ръб“ бе истински празник. Емил Миразчиев разкри, че имат намерение действително да създадат такъв музей, като вече са набелязали и локация, а сайтът им е достъпен за всеки интернет потребител и вътре можете да разгледате снимки от различни събития, в които „ръбовете“ са взели участие.

Макар по-голяма част от формацията да се бе събрала, това е бяха всички. Един от отсъстващите бе Кольо Карамфилов, като в знак на поклон пред паметта му, за няколко секунди цялата зала притихна и погледна през полуотворения покрив, за да си спомним за таланта на Кольо…

Цялата статия и снимки от изложбата можете да видите в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина