Актуално

Изчистен дизайн за новата галерия на „Гладстон“

Новата галерия ще бъде на два етажа и с кафене

Изчистен дизайн с малко декоративни елементи предлага проектът за бъдещата изложбена зала на улица "Гладстон" в Пловдив.  Тя ще бъде изградена на мястото на съборената постройка на Дружеството на пловдивските художници. Проектантският екип, ръководен от арх. Петкана Бакалова, е избрал типичните за галериите големи пространства – както в ширина, така и на височина. На места осветлението идва от оберлихт – остъклен таван. Оформен е и втори етаж с кафене с балкон.

Отвън дизайнът е малко по-разчупен. Входът също е акцентиран, висок и просторен. По думите на проектантите, все още се работи по вида и дизайна на фасадата, която може да бъде преобразена. Пред сградата се оформя и малко площадно пространство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

25 коментари

  1. Асиметричните извивки да изчезнат, по-добре е навсякъде прав ъгъл. Подържащите абстрактни „колони“ също непременно да изчезнат, защото от тях болят очите. Останалото може да се преглътне, ако е качествено изградена и добре поддържана сградата.

  2. Жалко за пропуснатата възможност. Затова апелираме за конкурси и без инженеринг. Няма и предварително обсъждане. Ужасна сграда, с остарели хватки и дизайн. Та това е дом на художниците и трябваше наистина да бъде уникална. При това се унищожи една стойността сграда. Проектантите можеха да погледнат поне, как се правят по света подобни сгради

  3. Няма конкурс. Инженеринг е. Печели строителят с финансови показатели и срокове. А проектантът е посочен от него. Може би. И е заместник председател на Камарата на архитектите, което означава, че се очаква да защитава конкурсното начало.

  4. Как така се печели конкурс и ще се променя фасадата на сградата? Това не е сериозно като проект за обществена сграда, камо ли за галерия. Не са показани разпределения, дано да са по-добре, но се замислям, как се печелят тези конкурси? Има ли проектите на другите участници,за да се види, с какво са се борили за първо място?

  5. Старият проект, който художниците май не харесаха, е публикуван в plovdiv24.bg. Макар и по-стар с поне 2 години изглежда с 50 години по-нов от това, което е родило въображението на колежката. Чудя се обаче, защо изобщо трябваше да съборят предишната галерия. Тя поне не беше грозна.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина