Актуално

Интегрален танц и красива акробатика представя танцовата компания MPTA

Френската компания MPTA – les mains les pieds et la tete aussi ще представи в рамките на международния фестивал ONE DANCE WEEK своя вълнуващ изпълнителски стил – комбинация от съвременен танц, театър, интегрален танц, акробатика и циркови техники (на 

28 октомври в Пловдив).

В рамките на една вечер публиката ще може да се наслади на два спектакъла – НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ… и АЛИ – резултат от артистичния обмен между петима международно признати артиста – Хеди Табет, Али Табет, Матюран Болзе, Артемис Ставриди и Софиан Бен Юсуф. Спектаклите на MPTA са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език. За тях The Guardian пише че са "извънредни и вълнуващи", Le Monde ги определя като "златна мина за красиви и умни идеи", а списанието Circus magazinе описва спектаклите им като „наситени и запомнящи се“.

Представленията НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ… и АЛИ ще бъдат представени на 28 октомври, 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив. Билет за двата спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim и от Билетен Център – Пловдив (Площад „Централен“ 1).

НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ… разказва красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност, история за любов, брак, раздели и събирания. На сцената тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на сватбена двойка претърпява множество трансформации и модификации, вследствие намесата на третия човек. 

Финалната щриха на спектакъла е оркестър на сцената, който на живо създава звуковата среда, перфектно партнираща на танца. Вокалните изпълнения на песни от репертоара на ребетика – музиката на гръцките бежанци от началото на 20 век – с мотиви от тунизийския фолклор създават южняшка атмосфера на протяжно, фамилно, традиционно преживяване. НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ… е най-новият спектакъл на творческия тандем Али Табет и Хеди Табет, имащи зад гърба си творчески колаборации с хореографи и артисти от цял свят, както и редица международни награди и признания.

Вторият спектакъл АЛИ, който ще бъде игран в рамките на същата вечер, изследва въпросите за другостта и различието и тяхното възприемане и нагласи от страна на обществото, в което живеем. На сцената Матюран Болзе и Хеди Табет завихрят своя танц – задни салта, в духа най-добрите циркови традиции, се преплитат с красиви и изящни танцови движения на изпълнителите, различни в телесния си потенциал. Изпълнителите преминават през различни трансформации – единично тяло се мултиплицира в двойка или двете тела се превръщат в едно сиамско цяло, една в друга се проектират две индивидуалности или се произвежда нова трета човешка реалност.

Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло. Обединяващият елемент е Хеди Табет  – акробат и танцьор, който след тежката диагноза – рак на костите, губи единия си крак, но не спира да танцува и постепенно се фокусира върху актьорските техники и движението. Освен като изпълнител, той участва в спектаклите на МРТА и като артистичен консултант. 

Али Табет е хореограф, танцьор и актьор. Работи със световни звезди от ранга на Йозеф Надж, Сиди Ларби Черкауи и мн.др. 
Съосновател и артистичен директор на компания МPTA е Матюран Болзе, режисьор, хореограф, акробат и танцьор. Преди появата на MPTA Болзе работи за различни танцови компании с артистичен профил в жанра съвременен цирк. За MPTA Болзе поставя множество продукции: La cabane aux fenetres (2001), Fenetres (2002), Tangentes (2005), Ali заедно с Хеди Табет (2008), Du goudron et des plumes (2010), utoPistes заедно с collective XY (2011), A bas bruit (2012).
Трейлът: http://vbox7.com/play:5dceb708f1

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина