Актуално

Инджов пропусна откриването на изложбата си

Уникални рисунки на класици от личната сбира на колекционера в Градската галерия
Image title
Неотложни ангажименти попречиха на колекционера Димитър Инджов да открие изложбата си с рисунки на едни от най-големите български класици на изобразителното изкуство снощи в Градската художествена галерия. „Не предавайте духа на тези, които висят от стените”, призова в предварително написано послание до гостите на откриването прочутият колекционер. Рисунките са от личната му колекция и показват съкровения свят, великолепие и тайнство на майстори като Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Николай Райнов, Жул Паскин, Жорж Папазов.
Всяка творба стои респектиращо.Image title
От лист хартия върху бюрото на художника сега това се е превърнало в произведение на изкуството. Някъде рисунката е ефимерна, а при друго автори е истиско завършено произведение, каза директорът на галерията Красимир Линков, а изкуствоведката Светла Москова добави, че докато гледа картините, се почувствала като в европейски музей.
Ценителите могат да видят уникални портрети, рисувани с въглен, на големия Христо Станчев- „Мъж с брада”, „Възрастна жена”, „Мъж с профил”. Особено впечатляваща е рисунката с туш на Христо Берберов- „Изгонването на търговците от храма” и „Поклонението на влъхвите” на Никола Кожухаров. Големият карикатурист Илия Бешков е представен с рисунка туш и молив под заглавие „Постоянството на жената и променливостта на мъжа” и актуалната и до днес творба „Държавният бюджет”, от който всеки точImage title
и. Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина