Актуално

Идеолозите на Рендето определиха фестивалите на Едно като бла-бла

Приеха културния календар на Пловдив с почти пълно мнозинство

Предвидиха допълнителни 10 хиляди за Сцена на кръстопът


Слави Георгиев без съмнение е оставил трайни дири в културния живот на Пловдив
Голобрадият лидер на войводите от НИЕ Слави Георгиев определи културното съдържание на три от най-престижните фестивални платформи в България, подкрепяни от десетки посолства и културни институти- One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week като бла-бла. Георгиев изскочи с меко казано скандално изявление на дебатите преди гласуването на културния календар на Пловдив. Защо Пловдив дава 297 хиляди за спорни събития. Никой не разбра, че в края на годината тук се проведе архитектурният фестивал на списание Едно, изригна още общинският съветник. С което даде да се разбере, че явно използва някакви алтернативни канали на информация, след като не е разбрал за първото издание на Architecture Week в Пловдив. Да, по Дисни ченъл вероятно не са излъчвали преки предавания от мястото на събитието. Замълчали са и от Картуун Нетуърк. Иначе почти нямаше медия, която пространно да не е отразила някоя от случките в програмата на фестивала. Градът бе залят от реклама, националният ефир бълваше репортажи. Е, тук трябва да отворим една скоба. Слави може би помни медийното присъствие на Рендето от Главната, което заедно със съпартийците си дружно и церемониално побиха като знак за епохалното им управление в сферата на културата от мандата си. Тук трябва да признаем- и Елтън Джон да дойде за безплатен концерт на Античния няма да предизвика интереса, който възвиси Рендето до небивали висоти в сферата на публичността. Тази емблема на четирите години на войводите вероятно е облъчила и аудитория от други вселени- сателитна снимка на металната пластика със сигурност виси в музея на трансгалактическото изкуство, ситуиран на „малка планета някъде около Бетелгейзе” (бел.ред. от Пътеводител на Галактическия стопаджия). А това си е дело историческо, поклон пред НИЕ. Даваме 300 хиляди лева на списание Едно, а то такова списание вече няма, вдигна рамене и самият Славчо Атанасов. 


Стефан Стоянов трябва да признае, че Рендето на войводите е по-популярно от самия Елтън Джон
Иначе Георгиев попита резонно за структурата на разходите. Тя е описана подробно в проекта, който платформата Едно е входирала и на база който е спечелила въпросната субсидия. Което е и ключът в културния календар на Пловдив. Всеки може да кандидатства за финансиране от общинския бюджет и ако е написал интересен проект съответно да го спечели. Но трябва и да го изработи. Предложенията се оценяват и одобряват от комисия, съблюдават се стриктно и от хората, които се борят градът ни да стане културна столица. В този ред на мисли червената Севдалина Петрова обвини местната власт в толериране на културни оператори. Но като каза А, не каза Б- не уточни кои са входираните предложения за присъствие в културния календар, които са отпаднали за сметка на фаворизираните културни оператори. После отправи критики, че общинската субсидия са Сцена на кръстопът е с 20 хиляди лева по-малка от миналогодишната. Стигна се до решение общината ще осигури допълнителни десет хиляди за театралния маратон през есента. Бранимир Иванов от ДПС пък призова за толерантност в културния календар. Къде са културните събития за мюсюлманите, попита той. След което сам си отговори: Да, изтървали сме сроковете и не сме писали предложения, но имам мнение по въпроса. За другия календар ще изготвим такива предложения, даде заявка Бранко.

Дебатът продължи с изказване на кмета Иван Тотев, който подчерта, че само в последните две години културният календар съществува като понятие, прозрачен е, гласува се, върху него се дебатира. Градоначалникът допълни, че събитията на Едно са основна част от апликационната форма на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата. И също припомни, че трите феста са може би най- рекламираните в национален план. Не хвърляйте кал, а подкрепете екипа, който работи по тази кандидатура, призова кметът. Професор Даниела Дженева пък контрира войводите от НИЕ с въпрос дали някой е дебатирал и гласувал техните 200 000 лева за четири новогодишни програми на плейбек. Отговор не последва. В крайна сметка културният календар на община Пловдив бе приет с почти пълно мнозинство- 44 гласува За, а петима се въздържаха. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина