Актуално

„Хофманови разкази” идват в Пловдив след година и половина уговорки

Всички участници са с прекрасни впечатления от Пловдивската Опера и носят топли и приятни чувства

Ролите са трудни, репетициите – кратки, но това не ги спира или помрачава

Екатерина Стоянова

Броени часове преди генералната репетиция на „Хофманови разкази” в Дом на културата – „Борис Христов”, Пловдив, част от екипа, заедно със зам. кмета на Пловдив – Амелия Гешева и ръководителят на Културния дом, Ива Гешева, разказаха интересни подробности на пресконференция на сцената, пред декора на постановката. Срещата започна със сърдечни поздрави и пожелания за рождения ден на директорката, който е днес.  Думата се подаваше от уста на уста и всички разказаха по нещо интригуващо. Общото между всички, освен самото представление, е радостта и възхищението, породени от топлото отношение на колегите от Пловдивската Опера. Всички са очаровани от любовта и топлината, които се носят тук.

Повече от година и половина е отнело договарянето за гостуването им в Пловдив. Операта е много различна, представяща философия и естетика, с изключително много роли и много трудна.

Режисьор е Урсула Хорнер,  невероятно  усмихната и позитивна жена и изключително интересен режисьор от меката на класическата музика – Австрия.  Тя е живяла 8г в Скопие, където работи и е открила топлите очи на любовта. За българите споделя, че имат прекрасен потенциал и хубава визия, както и добра основа за изграждане.

Работата по проекта не е била тежка за нея, дори се е забавлявала. Единствения проблем, който е срещнала, се е основавал на краткото време за репетиции.  Въпреки това тя има свобода и фантазия, която се развива постоянно и й позволява гъвкавост и дълбочина. Тя уважава всичките си колеги, независимо дали са артисти, техници, или чистачи – те всички, заедно с нея, са едно цяло и не могат един без друг, те са екип.

За спектакъла сподели, че има различни варианти, които  могат да се разпрострат в различни времеви рамки. Самата постановка е много различна от всичко останало, тя е едно красиво фентъзи.  Тя иска да прави спектакли за публиката, но класическата музика няма толкова много фенове, затова е заложила не само на звуковата, но и на визуалната наслада. Според нея хората обичат визуализациите, предпочитат да гледат и им е трудно да затворят очите си и просто да се насладят на музикалната част. Трябва да трансферират картините на сцената, да превърнат постановката в смартфон – интересен за всички.

Костадин Андреев ще се превъплъти в главната роля на Хофман, която е много тежка и трудна, особено заради музикалната част, но, докато на други места репетициите са минавали на нокти и всички са били настървени и нападателни, тук всичко вижда като приятелско и дори не знае как ще се раздели с колегите си. Той дава всичко от себе си на сцената и е прекрасен. Публиката го обича, а за нея той казва, че постановките я възпитават, но трябва да се водят по нейните желания. Хората трябва да видят, чуят и усетят това, което искат.

Михаил Пулев, от своя страна, сподели, че спектакълът е тежък чисто физически, особено за него, но неговите колеги и сърдечната атмосфера повдигат духа му и всичко върви добре. Той изпълнява цели 4 роли – на Линдорф, Копелий, Д-р Чудо и Дапертуто, заедно с Александър Крунев, четири превъплъщения на Злото, Дявола,Смъртта – както искате го наречете. Операта му е дала нов поглед върху ролите. За пръв път я пее на българска сцена, като преди това е заставал на сцената на Кралската Опера в Белгия, а премиерата му е била в Берн.  За него всеки артист започва от нулата, когато получи нова роля. Той се запознава с нея, опознава я, гради образа и надгражда.

Олимпия е героинята на Станислава Иванова, която е изключително щастлива. Тя вече е майка и 3 месеца, след раждането, се е завърнала на сцената – цъфтяща  и сияеща, готова за нови предизвикателства.  Тя влиза във втора постановка на „Хофманови разкази”, а за ролята си споделя, че е много интересна и хубава. Дебютирала е с Андреев, когото нарича „моето бижу” и от когото е силно очарована.

Постановката се състои от 4 различни разказа, като всяка картина е една мини-опера. Има критика, има моменти на любов, нещо ново се развива винаги.  Цикълът Хофман се състои от „Лешникотрошачката”, „Хофманови разкази” и една прекрасна балетна постановка.

С много усмивки и добро настроение завърши пресконференцията, а Марк Фаулър, който е в ролята на Франц, завърши със съвет за чужденците, които идват тук, да внимават, защото  може Пловдив да ги грабне и да си останат тук, нежелаещи да го напуснат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина