Актуално

Грамофон, валс и мечти в „Черното ателие“

Христо Костов

Image title
Нещо ново, нещо черно и нещо взето назаем от приказка. Черното ателие отваря врати преди два месеца и вече набира скорост по стръмните улици на конкурентен Пловдив. Между две емблематични дестинации за всеки пловдивчанин (и не само) Етнографски музей и Рахат тепе, Черното ателие е своеобразна спирка за почивка на уморения от борбата с калдъръма турист. За собственичката, дизайнер, изпълнител – Даниела Ковачева, това е една сбъдната мечта и сън. Буквално. Месеци преди ателието да отвори врати тя сънува детайлно как ще изглежда всичко и един ден този ѝ сън се появява на бял свят, в тъмна обвивка. Интересите й от малка я насочват към изкуствата, но когато идва момента за избор тя избира журналистиката. Реализирайки проекта, вдъхновен от детските си мечти, Даниела е пример за това как, когато човек истински желае нещо, то се случва.

Залагайки на черния цвят, на който да „изпъкват по най-добрия начин всички произведения”, Даниела понякога се сблъсква с комични ситуации. Най-забавни са хората, които влизат при мен, мислейки си, че съм вуду ателие за черни магии и древни окултни ритуали. Вероятно заради името и интериора, казва с усмивка Даниела. Всъщност когато човек влезне вътре разбира, че това е едно цветно, изпълнено с емоции място, в което човек може да се потопи и да изживее собствения си цветен сън.

Image title
Медальони с глаголицата, пръстени, картички от ръчно рециклирана хартия с вградени в тях билки, са само част от произведенията на младия автор. Освен на керамика, Даниела е и автор на фотографиите и картините, които запълват стените в ателието

Мястото става и център за ценителите на ретро музиката. Стилният черен интериор се допълва от грамофон, което го прави и първото в града музикално ателие с такъв тип озвучение. Антика в епохата на модерните технологии, грамофонът се превръща в една запазена марка за ателието. Къде другаде ще чуете коментарът на Митко Чуков за световната квалификация на националния ни отбор по футбол с Белгия през 1965г, завършил 2:1 (и двата гола дело на Гунди). В ателието може да чуете великите изпълнения на Queen, ABBA, The Beatles, Владимир Висоцкий, Bob Marley, The Rolling Stones, Michael Jackson, Ray Charles и произведения на композитори като Бах, Бетовен, Шуберт, Моцарт и много други… Няма да забравя една възрастна двойка – мъж и жена, които танцуваха валс в ателието ми, докато звучеше „На хубавия син Дунав” на Щраус, радва се на работата и живота Даниела.

Амбициозна,  отказваща да следва „никакви проверени, доказани, учебникарски маркетингови формули за успех„ авторката се води изцяло от емоциите си при създаването на ателието. Посрещнат с усмивка посетителят бива зареден с позитивизъм и добро настроение, присъщо за творбите изложени в Черното ателие.Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина