Актуално

Георги Дюлгеров представя „Буферна зона” на София Филм Фест в Пловдив

“Мандарини” и “Солта на земята” на Вим Вендерс още в последния ден на феста

Всичко хубаво си има край и днес идва и този на 10-то издание на София Филм фест в Пловдив. Не забравяйте обаче, че от 23ти до 29-ти в Lucky Дом на киното ще има отзвук с най-предпочитаните заглавия.

В неделя от 16:15 часа можете да гледате един чуждоезичните филми, номнинирани за Оскар и Златен глобус “Мандарини”. Той ще ни пренесе в градче в Абхазия, Грузия по време на войната от 1992–1993 г., заради която много естонци напускат домовете си. Двама мъже обаче – Иво и Маргус, остават в градчето, за да оберат узрелите мандарини. Докато берат плодовете, се оказват подложени на кръстосан огън между две враждуващи военни групировки. Двама от войниците оцеляват. Ахмед, който е чеченски наемник към абхазката страна, и Нико, който е грузинец…

В 18:30 часа ще имате възможността да се срещнете с българския режисьор Георги Дюлгеров („Мера според мера“, „Лейди Зи“, „Козелът“), който ще представи лично новия си филм “Буферна зона”. Тодор Черкезов е претърпял автомобилна катастрофа, в която е заг(убил) жена си. Самият той остава полусляп. Човек на визията, кинорежисьор, Черкезов (про)вижда няколко сънища, които на пръв поглед нямат фабулна връзка помежду си. Една сюжетна линия, обаче, ги обединява – егоизмът на героя.

Фестивала ще закрие “Солта на земята” – най-новият шедьовър на един от големите майстори на визуалното изкуство Вим Вендерс, който започва в 20:45 часа. Филмът е документален портрет на великия бразилски фотограф Себастиао Салгадо, а сърежисьор на филма е неговия син, Жулиано. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, като става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки съдби са представени из целия свят, но фотографът често е обвиняван, че експлоатира жертвите за собствената си облага.

От утре 23 март в LUCKY Дом на киното ще се проведе отзвук на София Филм Фест в Пловдив с част от най-интересните заглавия на фестивала.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина