Актуално

Галерия SARIEV представя България на виенския панаир за съвременно изкуство с Лъчезар Богданов

Важната творба на Весела Ножарова „Въведение в съвременното изкуство 1982-2015“ ще бъде презентирана в австрийската столица

Трима български артисти ще вземат участие на международния панаир за съвременно изкуство Vienacontemporary чрез партньорството на пловдивската галерия SARIEV. Голямото събитие ще се проведе от 27 до 30 август в Австрия. Самостоятелен щанд на панаира ще има Лъчезар Богданов, който ще представи някои негови важни работи от 90-те години, показани наскоро и в ретроспективната изложба “Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)“ в Софийска градска художествена галерия. Весела Ножарова ще презентира важната си книга, засягаща историята на българската арт сцена в последните десетилетия „Въведение в съвременното изкуство 1982-2015“. Собствен проект ще представи и артистът Камен Стоянов, куриран от Борис Костадинов – „Въображението е по-важно“ в павилион FLUCA.

Самостоятелен щанд на Лъчезар Бояджиев, D-18

В рамките на международния панаир за съвременно изкуство Viennacontemporary, който ще се проведе в австрийската столица от 27 до 30 септември 2018 г. галерия SARIEV Contemporary ще представи самостоятелен щанд на репрезентирания от галерията художник Лъчезар Бояджиев. Ще бъдат изложени някои от неговите най-важни исторически творби от 90-те години на миналия век, включени в неотдавнашната му ретроспективна изложба в Софийска градска художествена галерия „Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)“.

По време на дългия си път като професионален художник, Лъчезар Бояджиев участва в множество изложби, резиденции и представяния по целия свят. По думите на австрийския куратор Валтер Зайдл, "Лъчезар Бояджиев принадлежи на онова първо поколение художници, които полагат основите на съвременната художествена сцена в България през средата на 80-те години. Лъчезар Бояджиев е обучен изкуствовед и теоретик, той се стреми да създава изкуство, което поставя под въпрос традиционните символи на властта и религията, както и социалните условия в родната си страна във връзка с глобалното развитие и виртуалния свят ".

Някои от творбите, включени в представянето на Viennacontemporary, вече са показани на международни форуми – такива са „Колко гвоздея в устата?“ (1992-1995) и „Бяла мишка на бял фон“ (1995), които за пръв път са показани в "Ориент/ация" – четвъртото биенале в Истанбул, курирано от Рене Блок през 1995 г. Това обаче ще бъде първото по-цялостно представяне на работите на Бояджиев на международното изложение.

Ключова работа за представянето на Viennacontemporary е „Дупката на Алисa (или блатото на Маркс-Ленинистката естетика)“ (1991) – инсталация (смесена техника), която според думите на художника „разказва „историята“ за рождението-и-живота на художник – представител на социалистическия реализъм отпреди 1989 г., в огледални образи – роден като Венера в картината на Ботичели с ангелчета, наблюдаващи събитието, художникът е без пенис, неговата съпруга е … самотна, той е наблюдаван от длъжностни лица и когато най-накрая измисля нещо – това са близнаци, които се бият с боксови ръкавици, докато са още в майчината си утроба“.

Съпътстваща програма:

Представяне на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“

от Весела Ножарова

с участието на Весела Ножарова (автор), Веселина Сариева (издател) и Лъчезар Бояджиев (художник)

28 септември (петък) 2018, 16-17 ч

щандът на Verlag für moderne Kunst (D10), Marx Halle Виена

Двуезичната книга “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ с автор изкуствоведа Весела Ножарова е проект на галерия SARIEV Contemporary and фондация „Отворени изкуства“ и е първият изчерпателен преглед на сцената за съвременно изкуство в страната.

Въображението е по-важно

самостоятелен проект на Камен Стоянов

куратор Борис Костадинов

представен от FLUCA – Австрийски културен павилион в Notgalerie

откриване: 25 септември, 2018, 19 ч

разговор с художника и представяне на FLUCA: 27 септември, 17-19 ч

работно време на изложбата: 26-29 септември, 15-19 ч

30 септември-25 октомври: по заявка +43 650 6554505

Notgalerie, Urbanes Feld / U2 Aspern Nord, 1220 Виена

Проектът е част от "In Vienna", официална програма на Viennacontemporary 2018

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина