Актуално

Галерия „Резонанс“ става на 6 години

На Първа пролет, галерия Резонанс ще празнува своя 6-ти рожден ден. Преди 6 години, на 22 март, започнахме да пишем историята на галерия Резонанс. 

Представете си цифрата 6 и хоризонта, който преминава през средата Ѝ. Долната, стабилната част, е заровена здраво в земята, а горната вибрира свободно на небесни честоти. Затова 6 олицетворява връзката между земното и възвишеното, между тукашното и онова, другото. На 6-цата е присъща младежка смелост и духовно любопитство. Изражението на 6-цата – усмивката, никога не остарява. Да прозрем най-важното – 6-цата осъзнава в своята иманентна духовна същност къде живее щастието – в изкуството и  любовта. Надявам се, че арт средите в Пловдив от една страна, и професионалната гилдия от друга, ще напишат оценка Отличен 6 на Резонанс за нейната досегашна дейност, в която галерията намери своята артистична територия. Сигурна съм, че без галерия Резонанс и без нейните културни маркери през тези 6 години, Пловдив нямаше да бъде същия.

6-цата е числото на любовта и изкуството. И наистина, за галерия Резонанс, тези 6 години бяха един честно извървян път, осеян с много любов. Един обединяващ път към изкуството. През тези 6 години любовта ни към изкуството беше любов не заради, а въпреки. 6 събира в себе си символното значение на вътрешна топлота и красота, изключителна нежност и богата душевност, чувствителност и изтънчен вкус към всичко прекрасно. Радост от творческа изява и артистични способности, резултатна работа и отдаденост, надграждащ оптимизъм и светлина.

Спомнете си работливите пчели и пчелните пити, изградени от шестоъгълници. Хексаграмът, най-стабилната фигура, графичният образ на 6-цата, е знак на макрокосмоса, който обединява в себе си двата триъгълника на мъжкото и женското начало. 6 е синоним на надеждността, на баланса и хармонията между сенчестото ИН и слънчевото ЯН, които взаимно се допълват и привличат. Така 6 се превръща в идеалното число. Очаква ни идеален рожден ден. През тези 6 години разбрах, че човек трябва да си бъде себесъщ, т. е. да живее в хармония със себе си, както повелява числото 6. И че смисълът на битието е усъвършенстване с цел постигане на хармония между ИН и ЯН, което води до завръщане към изначалното космическо цяло и единение с висшия принцип на любовта и изкуството. Да докоснем заедно нашия ден, в който да има изкуство.

Това е най-висшето послание на нашата галерия. Резонирането с изкуството е нашата мисия.

И понеже 6 е числото на любовта – ще завърша с думите: Обичам да обичам и да ме обичат! Обичайте се и вие!

Всичко изброено до сега, което се отнася до нашия 6 годишен празник важи в още по-голяма степен, поради умноженото по 10, за 60-тия юбилей на Веско Велев. В унисон с нашия 6-ти рожден ден ще добавя и 6 констатации за Веско Велев /5 от Недялко Славов и 1 от мен/. Във всички тях прозира същността на числото 6, защото 6-цата е числото на живота на Веско.

Той е от творците, които имат куража да живеят живота. А това означава, че има способността да се радва на пълнокръвната си сетивност, като отива и се връща до и от истинското познание, постигайки го чрез разума и сърцето си.

Поради или въпреки това, Веско Велев притежава удивителната способност да продължава и доразвива художествените идеи на природата, като превръща предметите и природните форми в произведения на изкуството.

Веско Велев е от малцината съвременни художници, които не се борят със себеизразяването си, като съсипват в тази изтощителна битка и околните, а прави всичко това с една удивителна лекота, присъща на самородния талант.

Веско Велев е стоик поради осъзнатата си мисия на творец, в която творецът се превръща във филтър за черното на живота, като го оставя за себе си, а препраща светлината към хората.

Веско Велев е щастливец поради умението си да разговаря с овошките в градината си, с любимото си куче, с приятелите и непознатите, да предсказва дъжда един ден преди това, да улавя склонността на снега към лилавите тонове, да познава качествата на червеното вино по тънкия ирис, който оставя линията на нивото му в каната, да вижда сломената цигулка в тялото на старицата, както и грифа на виолата – в раменете на момичето, изобщо да върти калейдоскопа на въображението си както си иска, и поради това, знаейки или незнаейки, че е щастливец и истински творец, да ни прави част от щастието да си жив.

От четвърт век усещам твореца Веско Велев, като човек от моята кръвна група. През това време той стана част от живота ми с творческото си присъствие, с интуитивния си подход и ръкотворното усилие, с експеримента и материала, който резонира органично в ръцете му. Енергията в неговите произведения ме кара да усещам живителните сокове в растенията, които тръгват мощно нагоре през пролетта. Да посрещнем заедно Първа пролет! Заповядайте на 22 март!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина