Актуално

Френски артисти представят театър сред природата в родопско село

Нужна е само искра, за да запали връзката на българина с приказките и песните, смята Рафаел Фор

Френската трупа подготвя спектакъл сред природата 3 седмици

В България усещам, че хората са запазили, макар и несъзнато, връзката с природата, с приказките и песните много повече, отколкото във Франция. На тази несъзната връзка ѝ трябва само малка искра, за да се разпали истински – това коментира френският артист Рафаел Фор от „Театър на пътищата“, който е основният организатор на събитието „Шепоти от родопски приказки“, което се провежда в село Добралък. Десетки артисти, професионални и аматьори, са се събрали в китното населено място за да създадат нестандартни театрални представления сред природата този уикенд – 3, 4 и 5 август. Събитието е част от програмата на „Пловдив 2019“ като Европейска столица от културата в частта ѝ със събития в региона.

Спектакълът „Шепоти“ ще използва селото и природната среда около него като декор за представленията. „Природата – поточето, гората, птичките няма да са просто сцена, а ще са истински участници в историята, която ще представим“, разказа Рафаел. Целият спектакъл е изграден в седмиците преди 3 август, в които са проведени няколко работилници, проучвания на място, на които се базира представлението, което ще е уникално, специфично създадено за Добралък.

Проведени са общо три работилници – за сетивен театър, за разказване на приказки и по пеене. В тях са участвали артисти от осем държави от целия свят, сред които Франция, Финландия, Израел, Швеция и други. След всяка работилница е проведено и мини-представление, на което са показани резултатите от работата.

„Целта беше хората да задълбочат своите познания в тези сфери, или пък тези, които никога не са правили това, да придобият нови умения. Всичко се случваше в тясна връзка със заобикалящата среда на селото. Това, че работилниците се случваха в самото сърце на селото – в читалището и в къщата за гости на центъра ни даде възможност да сме близо до реалната среда на Добралък. За нас това беше много важно, да сме в тясна връзка и контакт с жителите на селото“, коментира Рафаел Фор.

Целия текст четете в KAPANA.BG

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина