Актуално

Филмът за Анжел Вагенщайн: Вдъхновен от Петокнижие Исаково и отложен от библейски потоп

Теодор Караколев

Библейски сюжети са съпътствали създаването на филма на американският режисьор Андреа Саймън „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“. Това разказа самата тя по време на представянето на лентата пред пловдивска публика в LUCKY Дом на киното снощи. Тя добави, че е била вдъхновена да направи филма, след като е прочела Петокнижие Исааково и изгледала филмът по сценарий на Вагещщайн „Звезди“.

„Поетесата Елизабет Франк ми препоръча Анжел Вагенщайн и ми каза – трябва да направиш филм за този човек. Като човек на киното чувам това поне веднъж месечно. Но след като се запознах с неговото творчество веднага го потърсих. Той ми каза, че не може да се съгласи веднага – трябва да прекараме известно време заедно, да види дали ще пламне искра“, разказа Саймън.

„Филмът го правих дълго време. Той се забави още повече, заради ураганът Санди, който премина през къщата ни. Беше като един библейски потоп“, сподели американката. 

Това е като филм, представящ новата българска история, но през една лична, човешка история, коментира тя по време на дебата с публиката след края на прожекцията. Впечатление на публиката направи фактът, че интервюираните чуждестранни експерти са били много по-възприемчиви и толерантни към комунизма, отколкото интервюираните българи. Извън кадрите са останали експерти, като специалистът по балканска история Ричард Крамптън и Иван Кръстев, за чиято помощ тя специално благодари. Помощ е получила и от колежката си режисьор Елка Николова, макар и американката да не е била съгласна с политическите позиции на Николова – без да навлиза в детайли за различията им.

Четете още в капана.бг

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Филмът “Звезди”, единственият получил голямата награда в Кан, а и не само там, непрожектиран у нас през социализма, заради неприятната тема – екстрадирането на беломорските евреи в лагерите на смъртта от българската армия. Режисьор германецът Конрад Волф, брат на шефа на ЩАЗИ Маркус Волф, и той също евреин.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина