Актуално

Фасада в Капана обедини Балканите

Даниел Ненчев представя Графонетика в Нощта

Водещият на Денят започва с култура по БНТ Даниел Ненчев участва с проект в Нощ на музеите и галериите. На фасада в Капана той представи идеята Графонетика, която събра много и различни артисти, за да направи едно по-голямо обединение. За него Даниел разказва пред КАПАНА.БГ.

Защо графонетика?
Хрумна ми да се съчетаят двете думи – графос и фонос, т.е. пиша и звуча. Това, което се вижда на сградата е графичната част на нещата. Изписването и изрисуването на думите. Звученето на думите ще бъде вкарано в едно видео с изговарянето на всичките думи на всичките езици. Ще участват много хора, 9 езика по 6 думи – 54 човека ще изговори по една дума.

От къде идва идеята за езиците?
Идеята е да се съберат еднаквите думи в балканските езици. Тези, които звучат по подобен начин и се изписват по сходен начин. Това са девет балкански езика, като исках да изследвам това как хората от Балканите 25 години след падането на Берлинската стена. Как след символичното освобождаване на Източна Европа успяват да общуват заедно. Това е проект в процес. Първата му акция беше в София, сега тук и планирам да направя най-малко още осем в останалите балкански държави. Искам да изследвам общото между балканските държави и какво ги свързва. Как възприемат понятия като „свободата”, „Европа” или някакви културни понятия, които са еднакви за всичките народи. Еднакви думи, но изследвам процеса дали са еднакви понятия. Как тези хора си общуват, защото имаме обща история, обща територия, но и общи думи, които са еднакви и са поле за общуване и връзка между тези хора.
 Какво представляваше процесът по събиране на думите?
Всичките думи са събрани от доц. Д-р Валентин Гешев, който е ръководител на катедра Славянско езикознание във факултет Славянски филологии в Софийския университет. Голямата работа, няколко месечен труд свърши той, сравнявайки много речници, за да събере всичките тези еднакви думи.

Цялото интервю с Даниел можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Смешно е как този пич си мисли че открива топлата вода… уау! колко изумително – балканските езици звучали еднакво? еми, звучат, защото произлизат от един език и имат еднакви корени – индоевропейски… филолозите поне можеха да ограмотят Даниел.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина