Актуално

Европейските писателски срещи в Пловдив започват с големия френски писател Давид Фоенкинос

За първи път през тази година в Пловдив стартира едно ново, важно и престижно международно събитие в областта на литературата. Европейските писателски срещи са инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова, която се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

„Европейски  писателски срещи – Пловдив” е знаковата литературна проява в програмата “Пловдив – европейска столица на културата” и е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2016. Идеята е всяка година да бъдат привличани големи съвременни европейски писатели и поети. Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. Дановската книжовна традиция е със столетна история, а днес, в лицето на едни от най-големите български издателства „Жанет-45”, „Хермес” и „Летера” града ни е съсредоточие и истинска издателска столица на България.
Сред поканените имена през 2016 година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.
В програмата за следващата 2017 година ще присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Първата среща от „Европейски  писателски срещи – Пловдив” е с Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град. Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

ДАВИД ФОЕНКИНОС

Давид Фоенкинос е сред най-успешните, ярки и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 15 романа, много от които вече са преведени на български.
„Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. Заедно с брат си, Стефан Фоенкинос, през 2011 г. адаптира романа за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту.
Друг негов голям бестселър е романът „Спомените“ (2013), също претворен на големия екран, но под режисурата на Жан-Пол Рув. За разтърсващата творба „Шарлот“, която се отличава с оригиналната си форма и е посветена на художничката Шарлот Соломон, Давид Фоенкинос печели награда Рьонодо 2014 и Гонкур на гимназистите 2014.

До момента Давид Фоенкинос е автор на петнайсет романа, често награждавани и вече преведени на 40 езика. Но кариерата на писател никога не е изглеждала като сигурен път – започва да пише, когато е на шестнадесет след като преживява тежка сърдечна операция и лежи с месеци в болницата. Преди да се отдаде на писането, свири на китара и следва джаз в Сорборната.

"Шарлот" е писана в продължение на осем години. "Шарлот" e фрагментарен роман в свободни стихове, пресъздаващ и изследващ осеяния с трагични събития живот на художничката Шарлот Сaломон (1917 – 1943), която заедно с все още нероденото си дете намира смъртта си в "Аушвиц". Картините й започват да се показват през 60-те години, но романът на изчелия всичко за живота й Фоенкинос я представя пред ново поколение публика.
Когато Фоенкинос става на 40 години, вече е написал 13 романа. Българските му читатели познават ранните му творби – „Еротичният потенциал на жена ми”, „Инверсия на слабоумието”, „В случай на щастие” и „Независими сърца” (изд. „Пулсио”), а чрез изд. „Колибри” имат удоволствието да се запознаят с и по-зрелите му произведения – „Деликатност” (2009 г.), „Спомените” (2013 г.) и „Шарлот” (2014 г.).
Фоенкинос пише с неописуема лекота, с игриво отношение към детайлите и с огромна любов към всичките си герои. Всеки роман разказва нова, различна, необикновена история – той не е автор, когото следиш заради комфорта на познатото, а заради любопитството към изненадващото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина