Актуално

Джаз вечер с внучката на Толстой

Шведската джаз изпълнителка Виктория Толстой е родена в малкото градче Сигтуна, близо до Стокхолм, през 1974, но във вените й тече руска кръв. Прадядо й е син на Лев Толстой, израснал в Русия в края на XIX век. Търсейки помощ в Швеция за нервно заболяване, от което страдал, прадядото на Виктория се влюбил в дъщерята на лекаря, оженил се за нея и се установил в Швеция. Оттогава родът на Виктория, пра-пра-внучка на легендарния писател, живее в Швеция.

Актуалният албум на Виктория, A Moment of Now, издаден в края на 2013 година, е нейният седми поред за звукозаписната компания ACT. Съвместно с пианиста Якоб Карлсон, тя създава 14 вълнуващи интерпретации на джаз, поп и рок песни.

Искреността, която винаги съпътства Виктория в нейната работа, е изведена на ново ниво в A Moment of Now. По думите на самата джаз дама, „този път концепцията сме самите ние – Якоб и аз“. Доверен спътник на Виктория през последните 15 години, Якоб Карлсон е и неин единствени партньор в тази музикална трансформация. Самият Карлсон е лидер на трио, носещо името му, в което талантът му намира изражение в нюансите и двузначността, вдъхновени поравно от класици като Григ и рок изпълнители като KoRn.

Песните в A Moment of Now идват от най-различни места, но са обединени от общо звучене – скромно, но криещо в себе си мощ. Тежкото и сложното са превърнати в леко и опростено, а изпълненията на дуото достигат до фундаменталните съставки на всяка композиция, представяйки я в нова светлина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина