Дворът на Техническия университет става лятна музикална сцена

Култура

Кино прожекции, концерти и детски спектакли в двора на техническия Университет

Емблематичният двор с военен самолет на Техническия университет в Пловдив ще се превърне в открита лятна сцена на Опера Пловдив. В три поредни вечери от 1 до 3 юни пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на любопитни музикални проекти с чаша вино в Стария ректорат на ул. „Цанко Дюстабанов” в рамките на програмата Класик OPEN AIR. Идеята на Опера Пловдив е чрез концертите да се популяризират нови локации с потенциал за развитие на градска култура.

На 1 юни е проектът „МУЗИКА В КАДЪР: ХОРАТА В НЕДЕЛЯ”, който обединява прожекция на немия немски филм от 1929 година „Хората в неделя” („Menschen am Sonntag”) с изпълнение от оркестъра на Опера Пловдив на филмовата музика, създадена специално за него от италианския  композитор и диригент Тициано Пополи. Филмът описва живота на берлинчани в неделен летен ден между двете войни и е признат като гениална работа, важна не само в развитието на немското кино, но и на Холивуд. Идеята да се съчетае филмът със симфоничен оркестър е на  Гулеймо Папа от италианския RIMUSICAZIONI FILM FESTIVAL и се осъществява в сътрудничество с Италианския културен институт в София. За проекта ще се изгради и филмов екран в открития двор. Събитието ще започне в 21.15 часа.

На 2 юни е концертът „РОМАНТИЧНА СЪБОТА” от поредицата „Малка нощна музика”  на Оркестъра на Опера Пловдив. Маестро Диан Чобанов е подбрал отново популярни класически творби от Черкин, Чайковски, Верди, Пиацола и др., като продължение на програмата, изпълнена край Пеещите фонтани. Солисти са Мичо Димитров (цигулка) и Евгения Ралчева (сопран). Концертът ще започне в 19 часа.

В неделния 3 юни децата ще се забавляват с мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” от Александър Владигеров с участието на солисти и Балета на Опера Пловдив. Спектакълът на режисьора Славчо Николов е от 17.30 часа.

Проектът Класик OPEN AIR е част от Културния календар на Община Пловдив.

Споделете ни във:

1 thought on “Дворът на Техническия университет става лятна музикална сцена

  1. Первертната Фюрерка на ОПЕРА ОПЪН = ОТВОРЕНА се опитва да изпрошне провинциЯлната публика във вярването, че можело и другояче да се ОПЕРИРА освен в ЗАЛА. ЗАТВОРЕНО, сиреч, с акустика, с тапицирани конфортни седалки, с тоалетни и без пръдни: „насладят на любопитни музикални проекти с чаша вино…“ А ние, които предпочитаме операта да си бъде ИСТИНСКА?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.