Подтепето

култура

06 Мар, 2018

“Дъвка за балончета” или какво се случва с детските мечти?

„Споменът от неизживяното ни преследва цял живот” – Александър Блок

Веселина Бакалова-Михайловска

Поредният български филм може би ще си помислим всички в началото, но смело мога да твърдя, че това е лента, която ни кара да се замислим – да поразсъждаваме върху въпроса в какво се превръщаме и къде изчезват мечтите ни? Дали ги осъществяваме и те просто умират или избираме да ги оставим там в миналото, защото така остават по-красиви?

Действието се развива паралелно през 80-те години на миналия век и в днешни дни. Главните герои – Калин и Биляна – вече са пораснали, но и в двамата намираме частица от детското. За мен лично Калин е много по-реалният и действителен персонаж, защото макар и леко отегчен от живота, който води, и имащ нужда от нещо разтърсващо - той е този, който остава здраво стъпил на земята. Калина, от друга страна, въпреки че твърди, че не си спомня и спомените са ненужни, сякаш е останала назад във времето и все още не може да надрасне детската си възраст. Докрая на филма тя остава леко неорентирана, действаща съвсем инфантилно и дори непоследователно.

Връщането във времето на социализма и на пионерските връзки няма как да не ни докосне, особено тези от нас, които си спомнят за тогава. Аз лично пионерска връзка не съм носила, но сякаш още държа в ръцете си картинките от дъвки „Турбо”.  Детските спомени на двамата герои са валидни за всички нас, за които това време бе изпълнено с игри, приключения и пакости. Времето, в което мечтаехме да сме каубои и индианци, или пък принцеси. Когато нямахме компютри и не живеехме във виртуалната реалност, а всичко се случваше в квартала, на детската площадка и в безгрижието на едно време, когато най-голямото наказание беше да не гледаш телевизия „до второ нареждане”.

Вижте още в Капана.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "култура"

Подобни новини

07 Мар, 2018

10-те най-очаквани филма за 2018

Очертава се изключително интересна година за киноманите

Почитателите на седмото изкуство ще могат да се насладят на изключително мащабни продукции, които вече направиха изключително силна заявка само с предварителните си трейлъри

Всеки от 10-те филма, които ще видите по-долу, се стреми да се превърне в най-гледаната лента на годината, но за съжаление, първото място може да бъде само за една от продукциите. Какъв ще бъде успехът им, за този момент само да гадаем. Вижте кога ще бъдат световните им премиери и не спирайте да следите програмата на Lucky Дом на киното, за да разберете кога ще бъдат прожектирани в града под тепетата.

10. „Лабиринтът: Последният кандидат“

Световната премиера на „Лабиринтът: Последният кандидат“ вече мина. Тя се състоя на 26 януари ...

» повече
23 Фев, 2018

8 от новите наши заглавия на Панорама на българското кино в LUCKY Дом на киното

Петър Вълчанов и Кристина Грозева пристигат в LUCKY за майсторски клас и среща със зрителите след "Слава"

"Вездесъщият" се връща по екраните

Специална селекция от най-новите български филми, излезли послединте месеци, предлага LUCKY Дом на киното в идната седмица. 7 от впечатляващите български заглавия, които пълниха салоните в последните месеци ще изпълнят програмата на арт-киното на Пловдив в следващата седмица. Освен тях, в събота предстои и специален открит урок с режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и прожекция на техния филм „Слава“.

Премиерното заглавие за тази седмица е новият български „Привличане“. Романтичната комедия разказва за младата учителка по история Лора (Яна Маринова), която се бори за директорски пост с амбициозна и коварна колежка, изиграна от Койна Русева. Във филма ...

» повече
12 Дек, 2017

Проф. Козлуджов: През последните 20 години не съм гледал по-добър български филм от "Дъвка за балончета"

Теодора Духовникова и Иван Юруков си тръгнаха с подаръци след премиерата в Пловдив

Таня Грозданова

Ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов, коментира, че през последните 20 години не е гледал по-добър български филм, излизайки от залата след премиерата на „Дъвка за балончета“.

Екипът на най-новия български филм дойде на крака за първата прожекция на лентата  в Града под тепетата снощи по покана на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Любимците на зрителите Теодора Духовникова (Биляна) и Иван Юруков (Калин), Андрея Захариев и Аглея Гумнерова (детските образи на Калин и Биляна), заедно с  режисьорът Станислав Тодоров – Роги пристигнаха специално от София за събитието кино „Арена“ в Мол Марково Тепе.  

С Теодора буквално слязохме от сцената на Народния ...

» повече