Драмата с първа премиера за годината

Култура

Пловдивският театър стартира ударно 2018-та с първа премиера за годината. На 11 януари публиката под тепетата ще може да гледа спектакъла на режисьора Боян Крачолов „Спомен за летене”,  по библейски текстове, фрагменти от Чехов, Бекет, Хесе, Селин, Екзюпери, Бредбъри, Шекспир, Гогол, Еко и цитати от Хармс, Ерофеев и Мюлер. На сцената ще излязат актьорите Биляна Георгиева, Веселин Петров, Димитър Крумов, Иван Николов, Каталин Старейшинска. Сценографията и костюмите са дело на Михаела Добрева, а композитор е Георги Атанасов.

Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов са носители на награда Аскеер 2017 в категория "Изгряваща звезда" за режисурата (Боян Крачолов) и ролите им в "Това НЕ Е Хамлет" – авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други, Театрална работилница „Сфумато“.

Каталин Стрейшинска пловдивската публика познава от ролята й на Роберта в "Дани и дълбокото синьо море", за която актрисата получи номинация за награда Аскеер. Нейната звезда изгря с ролята й на Антигона в „Антигона“ от Жан Ануи, реж. Иван Добчев, Театър „София“, за която Каталин Старейшинска беше номинирана за награда Икар.

„Помъчихме се да направим един спектакъл за Човека. Каква част от него устоява на живуркането? На рутината? Какъв е неговият изход именно от тази рутина? И има ли изход изобщо? Какво може да направи един живот запомнящ се, смислен, значим? В днешно време има някакво всеобщо лутане, хаос някакъв. Човекът е потънал под купища възможности за реализация, за това да се „случи“ като такъв – и все не може и не може да избере. А след като не може да избере, то е сякаш да няма възможност за каквото и да е. Ставаме свидетели ежечасно дори на хиляди изгубени животи, съдби, нереализиран потенциал. И е много лесно и ти да потънеш в хаоса, и ти да вдигнеш ръце от кормилото – и лека-полека той да те затрупа.

Ние се опитахме да проправим някакъв път сред тоя хаос. А ако някой вземе, че тръгне по нашия път и в края му се открие и повторно се срещне със себе си – толкова по-добре“ , казва за „Спомен за летене” режисьорът Боян Крачолов.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Спектакълът е факт и благодарение на съдействието на Министерство на Културата и е част от Резидентска програма „Дерида“, която е включена в Календара на културните събития на Столична община.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.