Актуално

Домакините в програмата на международния фестивал за дизайн и визуална култура

Всички познават ONE DESIGN WEEK  като събитие с голямо международно участие и  огромно жанрово, творческо и формално разнообразие. В рецептата за успеха му са селекцията на известни и интересни лектори, мащабните изложби, полезните работилници, възможностите за изява на млади артисти, увлекателната детска програма, незабравимите партита и акции. Колкото и силна да е програмата на подобно събитие, обаче, успехът му зависи най-вече от неговите домакини. Предстои първото издание на ONE DESIGN WEEK в Пловдив. Освен плодотворното партньорство с Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019, искаме да насочим вниманието към всички пловдивчани, които се включиха в организацията и са част от програмата на фестивала.
Веселина Сариева е член на творческия екип на ONE DESIGN WEEK и със сигурност е едно от популярните лица в арт средите в Пловдив. Вече десет години тя работи усилено за развитието на културни политики в града, базирани на три платформи: Галерия Сариев, Фондация Отворени изкуства и artnewscafe, а най-разпознаваемите сред техните инициативи са Нощ на музеите и галериите – Пловдив, фестивалът "Улица Отец Паисий", проектите "Беседка за града", "Алтернативна карта на Пловдив" и др. По време на ONE DESIGN WEEK в artnewscafe ще се продават книгите на издателство Gestalten, чийто творчески директор Свен Еман е лектор във фестивалния форум на 28 юни в Дом на културата „Борис Христов“.
В изложбата Три Любими, кураторът Кирил Златков работи заедно с пловдивските дизайнери Милен Гелишев, Деница Бояджиева и Иван Филипов, заедно с други изявени автори, представят свои постери върху любими свои музикални, кино или литературни произведения.
Магдалина Станчева е сред талантливите основатели на Постстудио. Тя ще работи отново в родния си град в импровизирания офис на студиото за визуална комуникация и графичен дизайн, временно преместено в пловдивския квартал Капана. Там любопитните могат да видят част от плакатите на Студиото и да проследят  творческият им процес.

Пловдивчанката Марина Драгомирова, заедно с датския дизайнер Стин Линеман,  ще експериментира с ръчно правени текстили по време на работилницата на 21 юни в Тютюневите складове в Пловдив. В рамките на фестивала ще представи и най-новите си разработки за осветителни тела от духано стъкло в изложбата „Партида 4“.
В родния си град се представя и Меглена Запрева. По време на изложбата Партида 4 в Тютюневите складове тя ще насочва вниманието на посетителите към всичко, което е актуално и вълнуващо в света на българския продуктов дизайн, провокирайки дизайн диалози.
Гордост за Пловдив е един от най-големите български производители на велосипеди Макском, а цялостната визия на известната велосипедна марка SPRINT е дело на  Димитър Григоров. Освен презентацията на своите графични проекти за марката, която ще направи на 24 юни в Кино Космос, той беше и член на журито в „Национален конкурс за дизайн на велостойки“, организиран от Община Пловдив, велосипеди SPRINT и ONE DESIGN WEEK.
Посветена на колелетата е и тридневната работа на ученици от пловдивската Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, които в работилницата „Редизайн с велосипедни части“ на 26 юни в Балабановата къща, ще използват своето въображение, за да превърнат стандартни велосипеди в дизайнерски превозни средства, използвайки разнородни артистични материали.
Възможният Капан, мултидисциплинарен изследователски проект, който цели да начертае стъпките за превръщането на квартал Капана в Пловдив от поизостанала, но колоритна зона в активна част от съвременния град, също има своите пловдивски вдъхновители. Сред партньорите в проекта са ПУ „Паисий Хилендарски“, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Incubator. Всички те се опитват да пренесат на пловдивска почва един добре познат и успешен в чужбина модел. Проектът е иницииран от ЕДНО и ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, а по време на ONE DESIGN WEEK 2014 ще се представят плакати, вдъхновени от работата на участниците.
В рамките на фестивала колективът на пловдивското кино Космос, заедно с неформалният виртуален музей СОЦМУЗ представя изложбата „Български филмов плакат“ от периода на социализма. Проектът е фокусиран изцяло върху художествената стойност на творбите, а не върху техния историческия или политически контекст.

Ателието за ръчно направени предмети и аксесоари Ръкоделницата в Капана ще бъде домакин на три детски работилници за работа с мокро плъстене на 23 юни, иглонабиване – 25 и текстилна апликация на 27 юни.
Пловдивското архитектурно студио ARCHABITS е един от организаторите на работилницата „Направи си играчка от дърво“ на 21 юни, в която децата ще бъдат въвлечени в процеса на дизайн и изработване на играчки от дърво. По време на фестивалът, те ще представят своите играчки на пловдивчани в изложбата „Партида 4“.
Двамата основатели на Artecnica идват в Пловдив, за да експериментират с местни майстори и типични български занаяти, упражнявани и запазени през вековете. В продължение на два дни те ще разучават стари техники и ще прилагат към тях съвременни дизайн концепции. Тяхното пребиваване неслучайно съвпада с ежегодния фестивал Седмица на занаятите в Регионалния етнографски музей, които е основен домакин на детската програма и съдейства за провеждането на работилницата на 26 и 27 юни.
Всяка вечер между 21 и 29 юни от 21:00 ч., в лаундж зоната на ONE DESIGN WEEK в квартал Капана, музикални домакини са диджеите от Пловдив Melformator-САЮЛКЕ, Noboris, Melformator-ATNS, KAY BE, Galin, Alexfuko и Melformator-WAYSIE. Обещават да миксират електронна музика с алтернативен рок, любовни балади и класическа музика и са се заканили да накарат всички присъстващи да танцуват.
ONE DESIGN WEEK започва в петък, 20 юни, 21:00 часа с концерт на Дан Бодан на паметника Альоша.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.
ONE DESIGN WEEK стартира през 2009г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.
###

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина